Linkovi

Sjedinjene Države pomažu Japanu


Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan (File)

Američki nosač zrakoplova Ronald Reagan, koji pomaže spasilačkim naporima, prošao je kroz radioaktivni oblak nekih 160 kilometara od obale, a radijacija je otkrivena kod 17 mornara koji su potom dekontaminirani.

Nakon potresa i tsunamija, Japanu sada prijeti i nuklearna katastrofa. Treći nuklearni reaktor u jednoj elektrani izgubio je sposobnost hlađenja, a opasnost je proglašena na ukupno šest reaktora u dvije nuklearke.

U elektrani Fukušima Daiči došlo je do još jedne eksplozije na što su stručnjaci upozorili nakon prve eksplozije u subotu. Međutim, izgleda da je zaštita reaktora ostala neoštećena i premda je došlo do istjecanja radioaktivnih materijala zabilježena radijacija je za sada niska.

Stručnjak za nuklearne centrale Joe Cirincione kaže: “Reaktori su na prijelomnoj točki. U sljedećih 24 do 48 sati ili će biti uspostavljena kontrola nad reaktorima ili će doći do topljenja jezgre jednog ili više reaktora i potpuno nepredvidljive situacije.”

Vlasti su do sad evakuirale gotovo 200 tisuća ljudi iz područja oko nuklearnih elektrana s oštećenim sustavom hlađenja reaktora.

Američki nosač zrakoplova Ronald Reagan, koji pomaže spasilačkim naporima, prošao je kroz radioaktivni oblak nekih 160 kilometara od obale, a radijacija je otkrivena kod 17 mornara koji su potom dekontaminirani.

Više od tisuću tijela pronađeno je na obali jedne sjeveroistočne japanske pokrajine, a još tisuću u pokrajini Miyagi. Procjenjuje se da će broj poginulih prijeći deset tisuća. Traje masovna potraga za preživjelima a poduzimaju se napori kako bi se pomoglo milijunima Japanaca kojima treba hrana i smještaj.

Oko stotinu tisuća japanskih vojnika, potpomognutih spasilačkim ekipama iz brojnih zemalja, pretražuje ruševine u naseljima uz obalu koja su zbrisana lica zemlje. Do sada je spašeno 12 tisuća ljudi.

U Japanu se, među ostalima, nalazi i američka ekipa od 144 člana s 12 pasa, iz Virginije i Kalifornije. Sedam brodova američke ratne mornarice, uključujući helikoptere s nosača zrakoplova Ronald Reagan, dostavljaju hranu i najnužnije potrepštine.

Na putu za Japan nalaze se još četiri broda američke mornarice.

Američki stručnjaci procjenjuju da je u potresu i tsunamiju uništeno više od 37 tisuća objekata.

XS
SM
MD
LG