Linkovi

Site Human Rights Watcha nedostupan u Rusiji


U Rusiji je od 18. aprila nedostupna web stranica nevladine orgnanizacije Human Rights Watch (HRW), na zahtjev Državnog tužilaštva Rusije i odlukom Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde Rusije je deset dana ranije, 8. aprila, isključilo HRW sa spiska predstavnika međunarodnih nevladinih organizacija zbog "kršenja zakonodavstva".

Isto je učinjeno i sa predstavnicima Amnesty Internationala (AI), a obje organizacije su dan kasnije saopštile da će svejedno nastaviti rad u Rusiji.

HRW je tada u saopštenju navela da radi u Rusiji 30 godina, a odluku Ministarstva pravde ocijenila kao "novu gvozdenu zavjesu".

Ta nevladina organizacija je naglasila da je riječ o višegodišnjoj namjeri vlasti da uguši kritičke glasove u Rusiji.

"Poslije totalne invazije na Ukrajinu taj proces je ubrzan", navodi HRW.

Ministarstvo pravde Rusije je, pored HRW i AI, izbacilo je sa spiska predstavnika međunarodnih organizacija i Fond Karnegi i još 12 organizacija, uz obrazloženje da su "kršile rusko zakonodavstvo".

HRW je od početka ruske invazije objavljivao izvještaje o ratnim zločinima u Ukrajini.

HRW je tako 3. aprila saopštio da je "dokumentovao nekoliko slučajeva ruskih vojnih snaga koje su počinile kršenje zakona rata protiv civila u okupiranim oblastima Černjihiva, Harkiva i Kijeva u Ukrajini".

Izvještaj HRW-a uključivao je nekoliko navoda o silovanju, dva slučaja pogubljenja po kratkom postupku u kojima je učestvovalo sedam žrtava, i druge slučajeve prijetnji i nasilja nad civilima.

Rusija nije odgovorila na te izvještaje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG