Linkovi

Dva brata vode medijski rat za sirijske pobunjenike


Ayman Al Haddad
Ayman Al Haddad

Snage sirijskih pobunjenika – Slobodna sirijska vojska – dobijaju tehnološku pomoć od mladih Sirijaca koji žive izvan zemlje

Snage sirijskih pobunjenika – Slobodna sirijska vojska – dobijaju tehnološku pomoć od mladih Sirijaca koji žive izvan zemlje. Rudi Bakhtiar nam prenosi priču o dva brata koji riskiraju živote da bi pomogli pobunjenicima u, kako ga oni zovu, “medijskom ratu” protiv sirijske vlade.

Prijelaz preko turske granice u Siriju opasno je putovanje. S turskom vojskom, koja patrolira s jedne, i sirijskim pobunjenicima s druge strane, opasnost je visoka da se postane žrtvom sukoba.

Ali za 29-godišnjeg Sirijca Aymana Al Haddada, poduhvat je vrijedan svakog rizika.
“Moram naći načina da uđem i učinim nešto za sve one koji su žrtve Bashara Assada. Ne mogu nositi oružje, ali mogu im donositi nešto od tehnologije – ovo nije samo oružani sukob, već i medijski rat, a u medijskom ratu, potrebna je tehnologija”.

Al Haddad pomaže sirijskim aktivistima da se njihove priče čuju i izvan zemlje. Za svojeg nedavnog putovanja u Siriju, Al Haddad je, za Slobodnu sirijsku vojsku, donio satelitske telefone i kompjutere, kako bi mogli van slati fotografije i video zapise.
Medijsko izvještavanje unutar Sirije ograničeno je na državno emitiranje. Međunarodno izvještavanje je sporadično, jer Sirija ne dopušta stranim novinarima da se slobodno kreću pa je njihovo izvještavanje protuzakonito.

Stoga je, kaže Al Haddad, na Sirijskoj slobodnoj vojsci da sama prenosi svoja iskustva i priče.
“Potrebno im je dobro medijsko izvještavanje. Do sada, ono nije bilo zadovoljavajuće. Njime su pokriveni bili samo dijelovi Sirije.”

Al Haddadov 18-godišnji brat Abood živi i kreće se sa Slobodnom sirijskom vojskom i dokumentira prizore s poprišta, potom materijal šalje starijem bratu, za daljnje širenje.

Al Haddad kaže da je njegov brat, ranjen za jednog napada na Slobodnu sirijsku vojsku, njegov heroj.
“Moramo dokumentirati sve što se danas zbiva u ovoj revoluciji. Svakog ubijenog muškarca, svaku ubijenu ženu.”

Slobodna sirijska vojska, kaže Al Haddad, mora javnost informirati o svojoj borbi i položaju. Pobunjenici, dodaje on, moraju biti u stanju dati na znanje da im nedostaju vojne sposobnosti.

“Vidio sam hrabre ljude bez iskustva s oružjem, bez ratnog iskustva, a ovo je pravi rat.”
Al Haddad se zaklinje na nastavak medijskog rata. “Nastavit ću pomagati mojim ljudima, u mojoj zemlji. Nemam drugog izbora. Moram. To je moja porodica”.
XS
SM
MD
LG