Linkovi

Human Rights Watch: Sirijski režim koristi kazetne bombe


Grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch tvrdi da je sirijska vlada ovih dana započela s napadima kazetnim bombama, ruske proizvodnje. Sirijska vojska odbija optužbe, a i Rusija je, u ponedjeljak, oštro kritizirala izvještaj, rekavši da navodi nisu potvrđeni.

Sirijski helikopter kruži nad Taftanazom, u pokrajini Idlib – i baca bombu na selo.

U Human Right Watch tvrde da se radi o kazetnoj bombi, što je vidljivo po njezinom razdvajanju dok pada i po višestrukim eksplozijama kada manje bombe, koje se tokom aktiviranja izbacuju iz kućišta, udare o zemlju.

Video, snimljen prošli tjedan, jedan je od niza snimki postavljenih on-line i nemoguće ga je provjeriti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sregej Lavrov rekao je u ponedjeljak novinarima da sirijska vlada ne koristi kazetne bombe iz Rusije, dodavši da “u području postoji gomila oružja... koje stiže u ogromnim količinama i na ilegalne načine.”

Sirijska vojska poriče korištenje kazetnih bombi, tvrdi da ih ne posjeduje u svojem arsenalu. Ali David Mepham, iz Human Rights Watch, kaže da je sve više dokaza koji govore u prilog tome da su snage sirijske vojske počele s njihovom upotrebom.

“Naoružanje te vrste sporazumom je zabranjeno u svijetu, ali Sirija ga, kako izgleda, koristi. Podaci koji su nam na raspolaganju ukazuju na to da su bombe, po tipu, stara sovjetska proizvodnja. Ono što ne znamo, to je kada su prebačene u Siriju, jesu li dio sirijskog naoružanja zadnjih 20 i više godine ili je njihova isporuka novijeg datuma.”

Na drugim video zapisima vidljivi su ostaci bojevih glava. Ovaj čovjek kaže da je ostatke našao u mjestu Talbiseh, blizu Homsa. Na jednom videu, snimljenom u pokrajini Deir Ezzor, dijete, kako se čini, igra se s neeksplodiranom bombom, a to je, naglašava David Mepham, i jedna od najvećih opasnosti.

“Ako ne detoniraju, rasprše se po velikom području i te male bombe, blještavi metal, privlačne su djeci koja ih uzimaju u ruke i, znatiželjni, pitaju se – što je to što sam našao, a one tada, na dodir, mogu detonirati.”

U organizaciji Human Rights Watch kažu da su ciljevi bombardiranja bili uz cestovnu prometnicu između Damaska i Alepa.

Vladine i pobunjeničke snage bore se za kontrolu nad tom ključnom rutom.

Iako s ograničenim teškim naoružanjem, pobunjenici nastavljaju borbu s vladinim snagama i njezinim tenkovima i artiljerijom. Borci, i civilno stanovništvo, sada su suočeni s novom opasnošću – bombardiranjem iz zraka kazetnim bombama.
XS
SM
MD
LG