Linkovi

Nesuglasice po pitanju Sirije


Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda državna tajnica Hillary Clinton nastojat će pridobiti međunarodnu podršku za poduzimanje oštrije akcije protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Svjetske su sile podijeljene po pitanju okončanja nasilja u Siriji – Rusija, Kina i Iran podržavaju Assadov režim dok su države Perzijskog zaljeva, Britanija, Francuska i Sjedinjene Države na strani sirijske opozicije.

Što sukobi budu dulje trajali, kaže Malou Innocent, analitičarka pri washingtonskom institutu Cato, to će dublje biti te podjele.

“Zapadnim je saveznicima i nekim drugim zemljama koje podržavaju pobunjenike , kao što su Qatar i Saudijska Arabija, svakako stalo da vide kraj Assadovom režimu. No, Assadovim je saveznicima još više stalo do toga da Assad ostane na vlasti.”

Kina i Rusija su stavile veto na uvođenje strožih mjera, s obrazloženjem da je to miješanje u unutarnje poslove Sirije. Kineski je ministar vanjskih poslova Yang Jiechi rekao: “Podržavamo političku tranziciju u Siriji, ali to mora doći od sirijskog naroda, ne smije biti nametnuto izvana.”

Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da je politička tranzicija bez prijetnje sankcija – beskorisna.

“Nema smisla usvajati rezoluciju koja neće imati posljedica jer vidjeli smo već bezbroj puta kako je Assad ignorira i dalje napada i ubija vlastite ljude.”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov kaže da je Obamina administracija u Siriji djelovala na svoju ruku i da ne može sada optuživati druge zbog toga što sankcije nalaze neprihvatljivima.

“Te pristaše sankcija pokušavaju kriviti Rusiju i Kinu za to što se ne priključuju međunarodnoj zajednici, što odbijaju jedinstvo. Ali ne možete prikazati jedinstvo tako što ćete od svakoga zahtjevati da se pridruži onome koji je samostalno donio odluke.”

Analitičarka Malou Innocent ističe da Rusija i Kina ne žele vojnu intervenciju tipa one kojom je srušen Moammar Gadhafi. “Ne žele da uvođenje zone zabranjenog leta, od strane NATO-saveza ili Ujedinjenih naroda, opet rezultira promjenom režima.”

U susretima pred zasjedanje Generalne skupštine, državna tajnica Hillary Clinton nije ostvarila napredak s ruskim predsjednikom Putinom ili kineskim, Ju Jintaom. Stoga, kako sama kaže, pred odlazak u New York mora biti realistična.

“S Rusijom i Kinom nismo postigli suglasnost. To bi se moglo nastaviti i u tom slučaju morat ćemo raditi s državama koje dijele naše stajalište o pružanju podrške pobunjenicima, kako bismo ubrzali Assadov odlazak s vlasti i pomogli Siriji da stane na put ka demokratskoj budućnosti.”

Zbog razdora među borcima i političarima, opozicija još nije uspjela stvoriti zajednički plan za Siriju nakon Assada.
XS
SM
MD
LG