Linkovi

Siniša Vukelić, Capital.ba: Država kao najveći nelojalni konkurent sopstvenoj privredi


Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital
Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital

Ukoliko Međunarodni monetarni fond (MMF) obustavi dalje kreditiranje, entitetske vlasti će se okrenuti zaduživanju kod domaćih banaka, kaže za Glas Amerike Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.ba.

Očigledno je kako do povećanja akciza na gorivo neće doći do sastanka Upravnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kojem će se odlučivati o nastavku kreditiranja Bosne i Hercegovine (BiH).

Vukelić kaže da budžeti Federacije BiH i Republike Srpske (RS) postaju ugroženi ako MMF-om odluči stopirati nastavak kreditiranja, jer „inače ne bi tražili taj novi stand by aranžman sa MMF-om i pristali na bolne reforme”.

MMF je ranije saopćio da je za drugu tranšu kredita uslov upravo izmjena Zakona o akcizama i drugi prateći zakoni. Međutim, Vukelić smatra da entitetskim vlastima neće biti problem pronaći novi novac.

„Mislim da neće i to nažalost. Zato što će se sada kao i prethodnom periodu, kada je bio vakum između dve tranše, vlade okrenuti tržištu kapitala i početi još više da se zadužuju na tražištu kapitala. To znači da će banke izdašno finansirati javnu potrošnju umjesto da finansiraju građane i privredu”, navodi on.

Capital.ba je jučer objavio da se Vlada RS prodajom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi zadužila sedam miliona konvertibilnih maraka (KM) više nego što je planirala.

Iako je aukcijom planirano zaduženje od 15 miliona, Vlada je prodala trezorske zapise u vrijednosti od 21,77 miliona KM, piše Capital.ba.

Vukelić pojašnjava da su kamate u RS-u znatno niže nego u ranijem periodu i trenutno iznose oko jedan posto.

„To istovremeno pokazuje da banke vide državu kao sjajnog klijenta umjesto da rizikuju i da ga plasiraju u privredi. U tom smislu, dolazimo do paradoksa da je ovako nesposobna i nefunkcionalna državna administracija najveći nelojalni konkurent sopstvenoj privredi”, kaže on.

Vukelić je komentarisao i današnju izjavu ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je rekao da je neusvajanjem izmjena Zakona o akcizama „sahranjena” Reformska agenda i aranžman sa MMF-om.

„Ne bi složio tu. Reformska agenda je sahranjena možda čak i prije. I ovo zapravo služi entitetskim vlastima da aranžman sa MMF-om koriste kao izgovor za neispunjavanje uslova iz Reformske ganede”, smatra Vukelić.

Podsjeća da je pred vlastima da ispune uslove iz Reformske agende koji se tiču smanjenja javne uprave i restruktuiranja javnih preduzeća.

„Vlasti će to iskoristi da kažu da nisu uspjeli to uraditi zbog neuspjelog aranžmana sa MMF-om”, navodi Vukelić.

Također, neusvajanje povećanja akciza na gorivo, kako kaže Vukelić, koristi se za pridobijanje političkih poena kod velikog broja birača, prvenstveno poljoprivrednika i drugih sa nižim novčanim primanjima.

Izmjenama Zakona je predviđeno je povećanje akcize za 0,15 KM po litri goriva. Kao obrazloženje se navodi da se na taj način osiguraju novi krediti za izgradnju autocesta u BiH.

Rasprava među poslanicima na današnjoj hitno sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH išla je u pravcu da će povećanje akciza na gorivo nanijeti štetu poljoprivrednicima i da je to neophodno radi daljeg razvoja države, uglavnom izgradnje cesta.

Na strani poljoprivrednika je nekoliko stranaka, među kojima i Savez za promjene, koalicija iz RS-a. Izmjene Zakona o akcizama bit će razmatrane na jednoj od redovnih sjednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG