Linkovi

Shell ostvario rekord: 40 milijardi dolara profita u burnoj 2022. godini


Shell  je ostvario rekordnih 40 milijardi dolara profita u 2022. godini, saopštio je energetski gigant u četvrtak, završavajući burnu godinu u kojoj je porast cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu omogućio akcionarima neviđene povrate.

Rekordna zarada britanske kompanije, koja se više nego udvostručila u odnosu na godinu ranije, odražava one koje su objavili američki rivali ranije ove sedmice i sigurno će pojačati pritisak na vlade da dodatno povećaju poreze na sektor.

"Namjeravamo da ostanemo disciplinovani dok isporučujemo uvjerljive povrate dioničara", rekao je izvršni direktor Wael Sawan u prvoj izjavi o zaradi otkako je preuzeo kormilo 1. januara.

Shell je također objavio rekordnu dobit u četvrtom tromjesečju od 9,8 milijardi dolara zahvaljujući snažnom oporavku zarade od trgovine tečnim prirodnim plinom (LNG), nadmašivši prognoze analitičara za profit od 8 milijardi dolara.

Godišnja dobit dostigla je 39,9 milijardi dolara, više nego udvostručivši se u odnosu na godinu ranije i daleko premašivši prethodni rekord od 31 milijardu dolara u 2008.

Dobit je uzrokovana višim cijenama nafte i plina, snažnim maržama prerade i snažnim performansama Shellovog trgovačkog poslovanja.

Zarada od LNG divizije dostigla je 6 milijardi dolara, što je rekordno visoko, podstaknuto snažnom ukupnom zaradom od trgovanja zbog nestalnosti cijene plina, uprkos tome što je zabilježen gubitak u trećem tromjesečju i nagli pad obima ukapljivanja zbog zastoja u LNG postrojenjima.

Ruski rat u Ukrajini izazvao je ogromnu nestabilnost na tržištima nafte, plina i električne energije širom svijeta, od čega su Shell i njegovi rivali imali koristi zahvaljujući svom velikom globalnom otisku i vodećim trgovinskim operacijama.

Vlade koje se bore sa rastućim računima za energiju odgovorile su nametanjem neočekivanih poreza energetskom sektoru. Shell je rekao da očekuje da će u 2022. imati oko 2,4 milijarde dolara računovodstvenih troškova vezanih za namete.

Kao što je ranije najavljeno, Shell je povećao svoju dividendu za 15% u četvrtom tromjesečju, što je peto povećanje otkako je ostvarilo smanjenje od više od 60% nakon pandemije COVID-19 2020.

Kompanija je također najavila novi program otkupa dionica vrijedan 4 milijarde dolara u naredna tri mjeseca, nepromijenjen u odnosu na prethodna tri. Otkupila je 19 milijardi dolara dionica u godini do februara 2023., što je skoro duplo više od ukupnog iznosa u 2019. godini prije pandemije.

Dobit je pomogla Shell-u i mnogim drugim zapadnim energetskim kompanijama da prikriju ogromne otpise ruske imovine koju su naglo napustili nakon izbijanja sukoba.

Shell ima za cilj izgraditi veliko poslovanje s obnovljivim izvorima energije i energijom s niskim udjelom ugljika kao dio svoje ambicije da naglo smanji emisije stakleničkih plinova u narednim decenijama.

Kompanija je 2022. godine uložila oko 3,5 milijardi dolara u svoje poslovanje s obnovljivim izvorima energije i energetskim rješenjima, oko 14% svojih kapitalnih izdataka od 24,8 milijardi dolara. Kapitalni rashodi u 2023. dostići će 23 do 27 milijardi dolara.

„Shell ne može tvrditi da je u tranziciji sve dok su ulaganja u obnovljive izvore energije patuljasta u odnosu na ulaganja u fosilna goriva“, rekao je Mark van Baal, osnivač aktivističke grupe dioničara Follow This.

Porast prihoda pomogao je Shell-u da oštro smanji svoj dug na 44,8 milijardi dolara na kraju 2022. sa 52,6 milijardi dolara godinu ranije. Njegov omjer duga i kapitala, poznat kao gearing, pao je na 19% sa 23,1% godinu dana ranije.

XS
SM
MD
LG