Linkovi

Seksualno nasilje u oružanim sukobima-tema koja se više ne može ignorirati


Svako ko je bio umiješan, ili je znao, ili je počinio takvu vrstu napada, nikada neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene države, rekao je američki državni sekretar John Kerry.

Američki državni sekretar John Kerry i njegov britanski kolega William Hague su govorili o međunarodnim nastojanjima da se zaustavi seksualno nasilje u oružanim sukobima. Silovanje se koristi u svim dijelovima svijeta kao sredstvo podređivanja i demoraliziranja pojedinaca, kao i sredstvo za razdvajanje zajednica. Iako su većina žrtava žene, meta su također i muškarci i dječaci. Ministri Kerry i Hague su jučer sudjelovali u diskusiji u Washingtonu o mjerama za sprječavanje takve vrste zločina.

Oružane snage se koriste seksualnim nasiljem kao ratnim oružjem za svoje vojnike, ili kako bi terorizirali stanovništvo koje žele podrediti ili ga protjerati iz domova. Američki državni sekretar John Kerry je rekao da takva vrsta nasilja već dugo vremena prolazi nekažnjeno, i da Sjedinjene države to žele izmijeniti.

Niko, ali baš niko, ni na najvišim nivoima vojske ili vlade koji je bio umiješan, ili je znao, ili je počinio takvu vrstu napada, nikada neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene države, rekao je sekretar Kerry i dodao da će svaka američka ambasada i misija u inostranstvu biti obavještena o ovoj odluci.

Za to se mora platiti visoka cijena, rekao je gospodin Kerry.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da je posljednjih godina seksualno nasilje u sukobima u BiH, Darfuru, Liberiji, Gvatemali i mnogim drugim mjestima uveliko dokumentirano, i da se ta tema više ne može ignorirati.

To je moralna odgovornost, ali se tu radi i o sprječavanju sukoba, o pomaganju zajednicama da surađuju nakon sukoba. To je osnovni dio sprječavanja sukoba kao i osnovni moralni cilj našeg vremena, rekao je ministar Hague.

On je dodao da je ono što nedostaje u međunarodnoj borbi protiv te vrste nasilja podrška vlada velikih sila. On je rekao da će sudjelovanje Britanije imati značaja jer ta zemlja ima jednu od najvećih diplomatskih mreža u svijetu. Specijalna predstavnica UN-a Zainab Hawa Bangura je naglasila važnost muškog učešća u borbi protiv zločina koji najviše pogađe žene. Ona je rekla da su Ujedinjeni narodi usvojili rezolucije protiv seksualnog nasilja.

Izazov je kako osigurati da vlade na državnom nivou preuzmu odgovornost i primjene odluke o kojima smo se složili u Ujedinjenim narodima, kaže ona.

Gospođa Bangura dodaje da je od velike važnosti to što je 140 zemalja potpisalo rezoluciju protiv seksualnog nasilja. Ona kaže da je obaveza da se spriječi seksualno nasilje sada dio svake vrste pregovora o postizanju mira. Cathy Russell, ambasadorica za globalna ženska pitanja, kaže da se pokazalo da su mobilni sudovi koji se koriste u Demokratskoj republici Kongo brži i učinkovitiji od međunarodnihi sudova kada se radi o kažnjavanju odgovornih za seksualne zločine počinjene tokom rata.

Imamo sudije, tužitelje iz Konga, koji putuju i saslušavaju slučajeve u zajednicama. To potraje dvije sedmice i pravda se odmah izriče, kaže gospođa Russell i dodaje da je jako važno da žrtve vide pred svojim očima izricanje pravde.

Ministri Kerry i Hague su naglasili da je najbolji način da se spriječi zločin da se kazne počinitelji. Britanija će biti domaćin velikoj međunarodnoj konferenciji o seksualnom nasilju u sukobima koja će se održati u Londonu u junu mjesecu.
XS
SM
MD
LG