Linkovi

Medjusobne optužbe za nesreću u Meksičkom zaljevu


Iizljev nafte iz podvodne bušotine u Meksičkom zaljevu još nije zaustavljen
Iizljev nafte iz podvodne bušotine u Meksičkom zaljevu još nije zaustavljen

Američki Kongres je otvorio istragu oko velikog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, koji je uslijedio nakon eksplozije na naftnoj platformi 20-tog aprila. Istraga je započeta u Senatu gdje se direktori tri kompanije uključene u radove na bušotini medjusobno okrivljuju.

Američki Kongres je otvorio istragu oko velikog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, koji je uslijedio nakon eksplozije na naftnoj platformi 20-tog aprila. Kako za Glas Amerke izvještava Paula Wolfson, istraga je započeta u Senatu gdje se direktori tri kompanije uključene u radove na bušotini medjusobno okrivljuju.

Oni su svjedočili pod zakletvom u istorijskoj sali Senata.

U istoj sali u kojoj je Kongres istraživao potonuće Titanica prije gotovo jednog vijeka.

Demokratski senator Robert Menendez:

"U to vrijeme smo imali tehnološki usavršen brod koji ne može potonuti. Sada imamo bušotinu za koju su nam iz naftne industrije toliko puta rekli da je tehnološki unaprijedjena da se izljev ne može desiti."

Uzroci explozija na platformi Deepwater Horizon još uvijek nisu poznati
Uzroci explozija na platformi Deepwater Horizon još uvijek nisu poznati

Ali se nakon eksplozije na platformi 20-tog aprila, u Meksički zaljev svakodnevno izljeva oko 5 hiljada barela nafte.

Platforma Deepwater Horizon je iznajmljena kompaniji BP.

Lamar McKay je predsjednik BP America:

"BP i cijela naftna industrija nemaju iluzija i svjesni smo izazova. Znamo da ćemo biti prosudjivani po tome kako ćemo odgovoriti na ovu krizu."

MCKay je senatorima rekao da tačan uzrok eksplozije i izljeva nafte nije utvrdjen. Ali, sugerisao je da bi odgovornost mogla biti na kompaniji Transocean, koja je vlasnik platforme i njome upravlja.

Predsjednik kompanije Transocean, Steven Newman, medjutim ukazuje na mogući propust ugovorne kompanije Halliburton, koja je obavila cementiranje naftnog izvora kako bi ga stabilizirala.

"Ono što znamo je da se uvečer 20-tog aprila iznenada desila strašna greška na cementu, zaštitnom kućištu, ili na oboje. Bez greške na jednom od tih zaštitnih elemenata eksplozija se nije mogla desiti."

Predstavnici kompanija BP, Transocean i Halliburton u Senatu su svjedočili pod zakletvom i medjusobno prebacivali krivicu za nesreću u Mekisčkom zaljevu
Predstavnici kompanija BP, Transocean i Halliburton u Senatu su svjedočili pod zakletvom i medjusobno prebacivali krivicu za nesreću u Mekisčkom zaljevu

Ali direktor Halliburtona Tim Probert kaže da su njegovi ljudi samo radili po nalogu BP-a:

"Halliburton pruža usluge vlasnicima bušotine, i ugovorom je obavezan provoditi instrukcije vlasnika."

Bilo je to previše za republikansku senatoricu, Lisu Murkowski u Komitetu za energiju i prirodne izvore:

"Žalim svu trojicu podsjetiti da smo u ovome zajedno, jer će se ovaj incident odraziti na politiku energetskog razvoja ove zemlje."

Nesreća je već pojačala revnost u raspravama o tome da li treba nastaviti sa novim buštinama u moru.

I dok su tekle rasprave u Senatu, demonstranti su kroz Washington protestirali protiv planova za nove bušotine.

Nema indicija da će Kongres zabraniti podvodnu eksploataciju uz američke obale, ali će sigurno pooštriti propise kako bi se spriječile slične nesreće.

XS
SM
MD
LG