Linkovi

Šef UN upozorava na scenario noćne more ukoliko se sukobe Izrael i Hezbolah


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres, govori u Lisabonu, 19. februara 2018.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres, govori u Lisabonu, 19. februara 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterrea, rekao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog mogućeg direktnog sukoba između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah.

Guterres je rekao da poslhednji signali iz Izarela i Hezbolaha, koga podržava Iran, pokazuju želju da se ne dozvoli da se to dogodi, ali "nekada je iskra dovoljna da rasplamsa tu vrstu koflikta".

Hezbolah je prošle nedjelje saopštio da bi mogao da radi protiv izraelskih naftnih postrojenja ukoliko to bude neophodno u libansko-izraelskom graničnom energetskom sporu.

Arhiva - Pripadnik mirovnih snaga UN gleda na UN demarkacionu "Plavu liniju" između Libana i Izraela, 24. februara 2015.
Arhiva - Pripadnik mirovnih snaga UN gleda na UN demarkacionu "Plavu liniju" između Libana i Izraela, 24. februara 2015.

Diplomate SAD posredovale su između dvije zemlje nakon porasta tenzija koje takođe obuhvataju i spor zbog zida na granici i rastućeg arsenala Hezbolaha.

"Duboko sam zabrinut zbog teško predvidive eskalacije u cijelom regionu", rekao je Guterres novinarima u svom rodnom Lisabonu, što se takođe odnosilo i na izraelsku zabrinutost zbog različitih militantnih grupa u Siriji koje se približavaju granici te zemlje. "Najgora noćna mora bila bi direktna konfrontacija između Izraela i Hezbolaha... Nivo razaranja u Libanu bio bi apsolutno uništavajući, tako da su glavne tačke zabrinutosti u vezi sa ovom situacijom."

Moćni šiitski pokret dio je koalicione vlade u Libanu. Izrael vidi Hezbolah kao najveću bezbjedonosnu prijetnju na svojim granicama.

Hezbolah je formiran 1980-im godinama kao pokret otpora protiv izraelske okupacije južnog Libana. Izrael i Hezbolah ostali su ljuti neprijatelji, ali nije bilo velikog sukoba od jednomjesečnog rata 2006. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG