Linkovi

SEF o značenju promjene odnosa snaga između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju


SEF o značenju promjene odnosa snaga između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju
SEF o značenju promjene odnosa snaga između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju

Ovogodišnji Svjetski ekonomski forum pozabavit će se značenjem promjene odnosa snaga u politici i ekonomiji od razvijenih zemalja do zemalja u razvoju

Ovogodišnji Svjetski ekonomski forum pozabavit će se značenjem promjene odnosa snaga u politici i ekonomiji od razvijenih zemalja do zemalja u razvoju. U Davosu, malom mjestu u švicarskim Alpama, ovog tjedna sastat će se više od 2500 ekonomskih, političkih i društvenih čelnika.

Svijet se oporavlja od, kako se čini, najduže i najdublje ekonomske recesije od tridesetih godina prošlog stoljeća. A iz te krize svijet je izašao kompleksniji i jače međusobno ovisan.

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab kaže da brzina promjena i tehnoloških inovacija zaustavlja dah i stvara novu realnost. Za Glas Amerike on je rekao da je jedan od najvažnijih čimbenika te nove realnosti promjena geo-političke i geo-ekonomske moći sa sjevera na jug i sa zapada na istok.

Schwab: „To nema samo političke i ekonomske posljedice. Mislim da svijet prolazi kroz šok valove prilagodbe. Jako me zanima kakvi će biti rezultati nakon susreta između predsjednika Sjedinjenih Država i Kine, što bi moglo biti indikator u kojoj smo mjeri u mogućnosti izgraditi harmoničan svijet, usprkos promjenama u moći. Dakle, to će biti dominantna tema skupa u Davosu.“

Ova promjena stvarnosti se odražava i na ovogodišnji popis sudionika skupa u Davosu. Više od polovice od 35 državnih čelnika koji će nazočiti skupu dolazi iz zemalja Trećeg svijeta, od kojih su neke već dostigle visoki stupanj razvoja, kaže Robert Greenhill, direktor tog foruma.

Greenhill: „Tu će se naći predstavnici zemalja svih razina razvijenosti, premijer Meles iz Etiopije, predsjednik Zuma iz Južne Afrike, a takodjer i čelnici nekih od brzo razvijajućih zemalja Azije, a tu će, naravno, biti i predstavnici BRIC-a – Brazila Rusije, Indije i Kine.“

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev će održati glavni govor. Od ostalih čelnika zemalja skupine G20, tu će biti meksički predsjednik Felipe Calderon, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Na forumu će se tijekom pet dana održati i stotine sastanaka na temu politike, poslovanja, znanosti i kulture. Ti se organizirani skupovi održavaju paralelno s neformalnim privatnim razgovorima svjetskih čelnika, a oni ponekad znaju dovesti do važnih inicijativa.

XS
SM
MD
LG