Linkovi

Sedam milijarditi stanovnik Zemlje rođen na Filipinima, a ne u Indiji


This citizen journalism image provided by Aleppo Media Center, AMC, shows anti-Syrian regime protesters in Bustan Al-Qasr, Aleppo, Syria, March 8, 2013.
This citizen journalism image provided by Aleppo Media Center, AMC, shows anti-Syrian regime protesters in Bustan Al-Qasr, Aleppo, Syria, March 8, 2013.

Kakve izazove predstavlja Zemljino sve brojnije stanovništvo u borbama protiv bolesti i poboljšavanja javnog zdravstva?

Ljudski rod danas u ponedjeljak 31. listopada bilježi jedan važan događaj – rođenje sedam milijarditog stanovnika Zemlje. Vjerovalo se da će se to dijete najvjerojatnije roditi u siromašnom prenapučenom dijelu Indije gdje neimaština i bolest još uvijek imaju definirajući utjecaj u životima ljudi. Ovaj povijesni događaj privlači pozor na probleme s kojima su sučeljene majke i novorođenčad u siromašnim zemljama.

Međutim, djevojčica mkoja je postala sedam milijardedti stanovnik zemlje nijs se rodila u ruralnom dijelu Uttar Pradesha, najveće indijske države, već na Filipinima. Danica May Camacho rodila se u bolnici u Manili.

Michael Rutkowski direktor je za razvoj u južnoj Aziji pri Svjetskoj banci. Kaže da su izgledi za ovo pravo, ali ipak simbolično, dijete pomiješani. "Da se dijete rodilo u Uttar Pradeshu, bila bi r rođena u zemlji velikog rasta koja zauzima svoju ulogu u svijetu. S druge strane, sreća ne bi bila na njenoj strani, jer u toj zemlji najvjerojatnije bi bila rođena u siromašnoj državi i siromašnom području te države i u području gdje bi najvjerojatnije imala problema ili umrla u djetinjstvu".

Uttar Pradesh ima jednu od najvećih smrtnosti novorođenčadi na svijetu. Vishwajeet Kumar vodi Centra za majčinsko, neonatalno i dječje zdravlje i Shivgarahu, u Uttar Pradeshu. Kaže da je cijepljenje novorođenčadi da ih se zaštiti od upala i bolesti ogroman izazov na ovakvim mjestima: "Vi možete razviti cjepivo, ali da biste cijepili bebe i majke, to cijepivo mora ući u njihovo tijelo. Imamo puno uspjeha s poliom, ali još uvijek postoje dijelovi koji pružaju otpor. Zapravo, svako drugo rutinsko cijepljenje u Uttar Pradeshu, u Biharu, je obuhvatnije. Ali u Uttar Pradeshu, u najnižem socioekonomskom sloju, manje je od 25 posto. To je krajnje malo".

Michael Rutkowski kaže da je rođenje sedam milijarditog djeteta poziv na akciju na nekoliko fronta: "Mislim da je ključno u toj priči da javna politika treba postati vrlo, vrlo ozbiljna u vezi s jednakošću spolova i pristupom uslugama – kako bi se borili protiv pothranjenosti i osigurao pristup zdravstvenim uslugama, vodi, sanitarijama i školstvu".

XS
SM
MD
LG