Linkovi

Predstavljen koncept nastave zasnovane na ishodima učenja


Konferencija "Jesno li spremni za budućnost" (Save The Children)
Konferencija "Jesno li spremni za budućnost" (Save The Children)

Nastava zasnovana na ishodima učenja podrazumijeva primjenu koncepta i sadržaja nastavnog plana i programa, kao i rada i ocjenjivanja, na analizi integrisanog znanja, vještina i vrijednosti koje su potrebne i učenicima i društvu. U ovom pristupu nastavi koji počiva na ishodima, ključna je sposobnost da se pokaže naučeno.

Ishodi učenja u nastavi su konstatacije kojima se utvrđuje šta će učenik znati, moći da uradi ili demonstrira po završetku ili pohađanju programa, aktivnosti ili nastave. Ishodi se izražavaju kao znanje, vještine, stavovi i vrijednosti.

Ovaj program i koncept organizacije Save The Children koji je još 2012. godine uspješno realizovan u Zeničko-dobojskom kantonu, predstavnicima ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, učiteljima i nastavnicima, predstavljen je na konferenciji u Sarajevu.

Plan je, kako ističu iz organizacije, u šest administrativnih oblasti u Bosni i Hercegovini (BiH) uvesti dvije osnovne vaspitno-obrazovne oblasti ishoda učenja, a to su maternji jezik i matematika, te na posljetku, model primijeniti u nastavne planove i programe.

Obuku za trenere i mentore je u FBiH do sada prošlo oko 2500 učitelja i nastavnika.

Direktorica organizacije Save The Children, Andrea Žeravčić, kaže da se još uvijek očekuju reakcije nastavnika koji trebaju proći obuku, ali i stavovi ministarstava obrazovanja kako bi se model kroz reformu primijenio u sistem obrazovanja.

Andrea Žeravčić: Nastava treba biti interaktivna
Andrea Žeravčić: Nastava treba biti interaktivna

Ono što radimo za nastavnike jeste da oni prepoznaju značaj ovih obuka, da im se daju praktične smjernice i ideje na koji način da planiraju i provode časove nastave na drugačiji način. Nastava je zasnovana na ishodima učenja gdje se dijete stavlja u centar svih dešavanja u učionici i gdje je cilj da promijenimo način obuke djece, da nije fokus samo na reprodukciji znanja, nego da nastavni procesi vode učenike ka višim nivoima znanja, kreativnosti i inovativnosti“, navodi Žeravčić.

Nastava prema njenom mišljenju treba biti interaktivna gdje su djeca aktivno uključena u nastavni proces, čime bi se prevazišao dosadašnji metod „katedre“.

Kritika stranih delegacija na obrazovanje u BiH

Prije nekoliko dana, zajedničkim saopštenjem upućenom ministrima obrazovanja u BiH, obratili su se šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton, ambasadorica SAD-a, Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Misija OSCE-a u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Delegacija EU dijele zabrinutost zbog stanja u obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Reforma obrazovanja može i mora biti prioritet na svim nivoima vlasti, te stoga pozivamo lidere i zajednice da naprave neophodne promjene kojima se omogućava kvalitetno obrazovanje i garantuje ostvarenje prava svih učenika“, stoji u saopštenju.

Kritike su ponajviše upućene zbog komplikovane administracije u sistemu obrazovanja, podijeljenih škola, te etnički „obojenih“ i zastarjelih nastavnih planova i programa.

Nastavni planovi i programi su zastarjeli i mi svi to znamo“, kaže Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK)

On navodi za je ZDK prednjači u odnosu na druge kantone u BiH kada je riječ o donošenju i realizaciji propisa koji se tiču reforme obrazovanja.

Mensur Sinanović: Edukacija nastavnika je ključna
Mensur Sinanović: Edukacija nastavnika je ključna

Okvirne programe u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju mi smo zapravo sami donijeli sve te propise i podzakonske akte. Kada se ambasadori i drugi obraćaju sa kritikama, oni ne ulaze posebno u kantone jer smo mi nadležni za svoje obrazovanje. Ali, prepoznati su problemi i to je bitno“, dodaje Sinanović.

Prema njegovim riječima, u školama u ZDK uspješno je uvedena i realizirana jezičko-komunikacijska metoda, kojom se prevazišao način učenja i analize sadržaja.

„Mnogim profesorima fale kompetencije kao što je rad sa djecom sa posebnim potrebama i mnoge sadržaje i tehnologije koje je novo vrijeme donijelo. Mi moramo edukovati nastavnike i to je ključno“, poručuje Sinanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG