Linkovi

Predstavljen koncept nastave zasnovane na ishodima učenja


Konferencija "Jesno li spremni za budućnost" (Save The Children)

Nastava zasnovana na ishodima učenja podrazumijeva primjenu koncepta i sadržaja nastavnog plana i programa, kao i rada i ocjenjivanja, na analizi integrisanog znanja, vještina i vrijednosti koje su potrebne i učenicima i društvu. U ovom pristupu nastavi koji počiva na ishodima, ključna je sposobnost da se pokaže naučeno.

Ishodi učenja u nastavi su konstatacije kojima se utvrđuje šta će učenik znati, moći da uradi ili demonstrira po završetku ili pohađanju programa, aktivnosti ili nastave. Ishodi se izražavaju kao znanje, vještine, stavovi i vrijednosti.

Ovaj program i koncept organizacije Save The Children koji je još 2012. godine uspješno realizovan u Zeničko-dobojskom kantonu, predstavnicima ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, učiteljima i nastavnicima, predstavljen je na konferenciji u Sarajevu.

Plan je, kako ističu iz organizacije, u šest administrativnih oblasti u Bosni i Hercegovini (BiH) uvesti dvije osnovne vaspitno-obrazovne oblasti ishoda učenja, a to su maternji jezik i matematika, te na posljetku, model primijeniti u nastavne planove i programe.

Obuku za trenere i mentore je u FBiH do sada prošlo oko 2500 učitelja i nastavnika.

Direktorica organizacije Save The Children, Andrea Žeravčić, kaže da se još uvijek očekuju reakcije nastavnika koji trebaju proći obuku, ali i stavovi ministarstava obrazovanja kako bi se model kroz reformu primijenio u sistem obrazovanja.

Andrea Žeravčić: Nastava treba biti interaktivna
Andrea Žeravčić: Nastava treba biti interaktivna

Ono što radimo za nastavnike jeste da oni prepoznaju značaj ovih obuka, da im se daju praktične smjernice i ideje na koji način da planiraju i provode časove nastave na drugačiji način. Nastava je zasnovana na ishodima učenja gdje se dijete stavlja u centar svih dešavanja u učionici i gdje je cilj da promijenimo način obuke djece, da nije fokus samo na reprodukciji znanja, nego da nastavni procesi vode učenike ka višim nivoima znanja, kreativnosti i inovativnosti“, navodi Žeravčić.

Nastava prema njenom mišljenju treba biti interaktivna gdje su djeca aktivno uključena u nastavni proces, čime bi se prevazišao dosadašnji metod „katedre“.

Kritika stranih delegacija na obrazovanje u BiH

Prije nekoliko dana, zajedničkim saopštenjem upućenom ministrima obrazovanja u BiH, obratili su se šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton, ambasadorica SAD-a, Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Misija OSCE-a u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Delegacija EU dijele zabrinutost zbog stanja u obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Reforma obrazovanja može i mora biti prioritet na svim nivoima vlasti, te stoga pozivamo lidere i zajednice da naprave neophodne promjene kojima se omogućava kvalitetno obrazovanje i garantuje ostvarenje prava svih učenika“, stoji u saopštenju.

Kritike su ponajviše upućene zbog komplikovane administracije u sistemu obrazovanja, podijeljenih škola, te etnički „obojenih“ i zastarjelih nastavnih planova i programa.

Nastavni planovi i programi su zastarjeli i mi svi to znamo“, kaže Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK)

On navodi za je ZDK prednjači u odnosu na druge kantone u BiH kada je riječ o donošenju i realizaciji propisa koji se tiču reforme obrazovanja.

Mensur Sinanović: Edukacija nastavnika je ključna
Mensur Sinanović: Edukacija nastavnika je ključna

Okvirne programe u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju mi smo zapravo sami donijeli sve te propise i podzakonske akte. Kada se ambasadori i drugi obraćaju sa kritikama, oni ne ulaze posebno u kantone jer smo mi nadležni za svoje obrazovanje. Ali, prepoznati su problemi i to je bitno“, dodaje Sinanović.

Prema njegovim riječima, u školama u ZDK uspješno je uvedena i realizirana jezičko-komunikacijska metoda, kojom se prevazišao način učenja i analize sadržaja.

„Mnogim profesorima fale kompetencije kao što je rad sa djecom sa posebnim potrebama i mnoge sadržaje i tehnologije koje je novo vrijeme donijelo. Mi moramo edukovati nastavnike i to je ključno“, poručuje Sinanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG