Linkovi

Saudijska Arabija vidi sebe kao stabilizatora tržišta nafte u dolazećim desetljećima


Naftno polje u Saudijskoj Arabiji
Naftno polje u Saudijskoj Arabiji

"U slučaju daljnjeg rasta potražnje, poglavito u Kini i Indiji, Saudijska Arabija ima namjeru odgovoriti na takvu potražnju,“ kaže princ Turki Al Faisal Al Saud

Dok mnogi analitičari predviđaju rast cijena nafte u nadolazećim mjesecima, kako se svjetska ekonomija bude oporavljala zbog potraživanja iz Kine i Indije, iz Saudijske Arabije je poručeno da će oni raditi na ublažavanju nagle potražnje. Saudijski princ Turki Al Faisal Al Saud kaže da njegova zemlja ima kapacitet da igra tu ulogu u nadolazećim desetljećima.

U govoru predstavnicima energetske industrije i akademicima na Institutu Baker, pri Sveučilištu Rice, princ Turki Al Faisal Al Saud, naglasio je predanost njegove zemlje stabilnom naftnom tržištu. On kaže da obilne naftne rezerve, od dokazanih 264 milijarde barela, daju Saudijskoj Arabiji moć da intervenira na tržištu u slučaju naglog povećanja potražnje: "U slučaju daljnjeg rasta potražnje, poglavito u Kini i Indiji, Saudijska Arabija ima namjeru odgovoriti na takvu potražnju.“

Faisal je rekao da njegova zemlja podržava cijenu barela nafte u rasponu od 70 do 80 dolara. Trenutno se barel nafte približava cijeni od 90 dolara no saudijski princ nije dao naznake da će njegova zemlja intervenirati u bliskoj budućnosti. Saudijski princ pozvao je zemlje poput Kine i Indije da transparentnije izvještavaju o svojoj energetskoj potrošnji kako bi međunarodno energetsko tržište bilo što učinkovitije.

Saudijski princ Turki Al Faisal Al Saud
Saudijski princ Turki Al Faisal Al Saud

"Kako bi tržište odgovarajuće funkcioniralo moramo zajedno raditi kako bi osigurali da sve zemlje imaju resurse i poticaje za objavljivanje preciznih i vrijednih informacija o zalihama energenata i njihovoj upotrebi,“ kaže Faisal.

Faisal je kritizirao one u Sjedinjenim Državama koji pozivaju na energetsku neovisnost kad je međusobna ovisnost realističniji i poželjniji cilj. U tom smislu spomenuo je nedavnu katastrofu u Meksičkom zaljevu s naftnom platformom Deepwater Horizon dodavši da je to posljedica traganja za naftom u riskantnom okruženju kako bi se smanjio uvoz nafte. No, Faisal je rekao da njegova zemlja podržava alternativne izvore energije pored uporabe nafte.

Sama Saudijska Arabija okreće se dodatnoj proizvodnji prirodnog plina, razvitku industrije sunčeve energije i razvitku elektro-sustava za regiju i šire. Kako je rekao, Saudijska Arabija ima toliko sunčanih dana da sunčeva energija može jednog dana biti suparnik saudijskoj nafti.

Neki analitičari u publici bili su skeptični no Amy Myers Jaffe iz Instituta Baker vidi veliki potencijal: "Sve zemlje na Srednjem istoku imaju nestašice struje. Ako Saudijska Arabija preuzme vodeću ulogu u uspostavi regionalnog elektro-sustava ili sustava opskrbe prirodnim plinom, to bi mogla biti ogromna razlika."

Što se tiče poziva saudijskog princa za transparentniju uporabu energije u Kini i drugdje, Jaffe kaže da bi to moglo pomoći u smislu kontrole špekulacija i stabiliziranja tržišta: "Postoje pitanja oko kineskih potreba za naftom. Kupuju li oni strateške rezerve ili pak pridonose globalnom rastu potražnje. Kad tržište ne zna odgovor na ta pitanja onda dolazi do kretanja cijena."

No Jaffe kaže da Saudijska Arabija i drugi proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) moraju biti otvoreni za vanjske procjene njihovih rezervi i proizvodnih kapaciteta. Više transparentnosti, kaže ona, pomoglo bi u sprečavanju velikih pomaka cijena kao što je bio veliki rast pa pad cijene nafte prije nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG