Linkovi

Sarajevo: Protest novinara zbog napada na kolegu sa portala Radio Sarajevo


Protest novinara u Sarajevu
Protest novinara u Sarajevu

Oko 50 novinarki i novinara iz više bh. redakcija danas se okupilo ispred sjedišta FK Sarajevo kako bi održali mirne proteste, tražeći veću zaštitu medijskih radnika u Bosni i Hercegovini.

Povod mirnih protesta su sve češći napadi i pritisci na novinare u našoj zemlji, a posljednji je bio na urednika portala Radiosarajevo.ba.

On je, podsjetimo, nakon verbalnih napada i pritisaka bio primoran izbrisati tekst o navijaču FK Sarajevo koji je, kako je navedeno u tekstu, dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu, prema pisanjima pomenutog portala, tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopštio je u subotu da su nasilnički napadi i insistiranje za brisanju objavljenog teksta "nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanje u interesu javnosti".

"Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva", saopšteno je iz Vijeća za štampu BiH.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u augustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banje Luke.

Predstavnici Udruženja BH novinari i Vijeća za štampu danas su došli dati podršku kolegicama i kolegama novinarima, oštro osuđujući svaki vid napada i pritisaka na novinare u našoj zemlji.

Novinari su nakon okupljanja ispred FK Sarajevo prošetali do zgrade Tužilaštva KS odakle će krenuti prema zgradi Parlamenta BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG