Linkovi

Poplave: Evakuacija iz pojedinih dijelova Sarajeva


Nabujala rijeka Miljacka u Sarajevu, 5. novembar
Nabujala rijeka Miljacka u Sarajevu, 5. novembar

Evakuacija stanovništva iz dijelova Sarajeva i Mostara uslijedile su nakon obilnih padavina koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine tokom noći i jutra u četvratak i petak, 4. i 5. novembra.

Preko noći naselja su se našla pod vodom, aktivirala su se klizišta u dijelovima Sarajeva ka i na nekim tačkama u Hercegovini. U više gradova uključujući i Mostar građani su upozoreni da za piće koriste isključivo prokuhanu vodu, dok su veliki dijelovi glavnog grada BiH ostali bez struje.

Voda je ušla u veliki broj zgrada i kuća, mnogobrojni mještani zavrnuli su nogavice ili obuli čizme gazeći kroz vodu, dok su nadležni organizovali i evakuacije. U nekim opštinama građani su pozivani da se priključe nasipanju bedema na obalama naraslih rijeka kako bi se preduprijedila eventualna dodatna izlivanja.

Miljacka je u Sarajevu značajno narasla, a svoj historijski rekord rasta u dijelu Konjica zabilježila je Neretva.

Vanredna situacija proglašena je na Palama i u Trnovu, dvadesetak kilometara od centra Sarajeva. U Istočnoj Ilidži proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Ko je najpogođeniji?

Sifet Čengić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao kako situacija nije dobra na Ilidži, u Novom Gradu Sarajevo i Trnovu, a najkritičniji je na Ilidži u naselju Otes.

"Voda je došla do kuća, poplavljen je veliki broj stambenih objekata. Vršimo gdje je potrebno evakuaciju, dostavljamo hranu preko Crvenog križa", rekao je.

Čengić napominje da u toku dana nije prestajao trend rasta svih rijeka na području Kantona Sarajevo- Bosne, Željeznice i Miljacke.

Stanje na Ilidži

Ilidža, opština desetak kilometara udaljene od Sarajeva, jedna je od teže pogođenih u Kantonu Sarajevo.

"Priroda, viša sila. Ne možeš ništa ovdje, samo gledati i ništa drugo", kazao je Džemo, mještanin Ilidže za RSE.

Njegov susjed Omer kaže da nema drugog načina nego da se naprave nasipi. "Ali gdje ćeš ovdje nasipe praviti, smetaju", dodao je Omer.

"Ništa se ne radi ljeti, kad nema poplava. Sad kad su poplave nešto se pokušava. Šta ćeš ti raditi sad? Sad se ne može ništa raditi", kazao je Džemo.

Voda u nekim dijelovima Kantona Sarajevo nije za piće

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavijestili su da voda, koja u sistem VIK-a dolazi sa Jahorinskih vrela, nije preporučljiva za upotrebu zbog obilnih padavina.

Preporučuje iz preventivnih razloga da se u pojedinim naseljima Kantona Sarajevo ne koristi voda za piće.

Poplavljena punionica kiseonika kompanije 'Messer'

Avdo Dedić, direktor firme Messer, punionice kiseonika koja je u Bosni i Hercegovini ovlaštena za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika, u Rajlovcu kod Sarajeva, za RSE je rekao kako je cijela oprema potopljena i punionica je van funkcije. Šteta je ogromna i gotovo je sve poplavljeno.

Punionica kiseonika kompanije Messer, koja je ovlašćena u Bosni i Hercegovini za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika, poplavljena u industrijskoj zoni Rajlovac, Sarajevo, 05.11.2021.
Punionica kiseonika kompanije Messer, koja je ovlašćena u Bosni i Hercegovini za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika, poplavljena u industrijskoj zoni Rajlovac, Sarajevo, 05.11.2021.

"Poslali smo molbu nadležnim institucijama da nam daju privremenu dozvolu da punimo kiseonik na dvije lokacije u Mostaru i u Zenici. Mi smo sve pripremili i ljude i opremu i sve što je bilo u našoj mogućnosti to da radimo. Ljudi čekaju da bi mogli da krenu sa punjenjem", rekao je Dedić za RSE.

Privremenu dozvolu za punjenje kiseonka, neophodnog za liječenje u pandemiji korona virusa, firma "Messer" je zatražila od Vijeća ministara BiH, Agencije za lijekove BiH, Federalnog ministartva zdravstva.

Vanredna situacija u Palama i Trnovu

Uslijed poplava na području opštine Istočna Ilidža u entitetu Republika Srpska (RS), nedaleko od Sarajeva, proglašeno je stanje elementarne nepogode, potvrdio je agenciji SRNA načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

"Rijeka Željeznica je odnijela dio obale. U gornjem dijelu toka je odnijela dio ulice Sarajevske brigade, ta putna komunikacija je zatvorena", opisao je Ratko Morčević, načelnik opštine Istočna Ilidža za RSE.

"Što se tiče kuća koje se nalaze uz rijeku Željeznicu one u ovom momentu nisu ugrožena, sem na jednom mjestu iza restorana AS", dodao je Morčević.

Rajko Mičić, stanovnik sela Vojkovići u Istočnoj Ilidži, kaže da Željeznica nije došla do njihovih kuća. Žali se da nadležni meštanima nisu rekli kako da se ponašaju u ovoj situaciji.

Poplave u Hercegovini

Nevrijeme je pogodilo i šire područje Mostara. Prema izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (CZ HNK) obilne padavine su izazvale poplave, klizišta i nestanke struje.

Prizor iz Mostara, 5. novembar 2021.
Prizor iz Mostara, 5. novembar 2021.

Teško stanje bilježi se i u opštinama Konjic i Jablanica.

"Rijeka Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava", stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

Navodi se i da je u noći između četvrtka, 4. novembra i petka, 5. novembra, iz policije stigla obavijest od mještana Hotovlja da je usljed obilnih kišnih padavina u selu došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava porodične kuće.

"Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom", stoji u izvještaju CZ HNK.

Isti izvor je javio i da je otežano saobraćanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

U opštini Jablanica, velike kišne padavine pričinile su materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu Jablanica-Posušje, zbog kojih je put bio neprohodan u četvrtak, 4. novembra do popodnevnih sati.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG