Linkovi

Iz Ministarstva zdravstva najavljuju uvođenje policijskog sata u Sarajevu ako se pogorša situacija


Bosnia-Herzegovina - Drive in testing on coronavirus, Covid-19, Sarajevo, 31Aug2020
Bosnia-Herzegovina - Drive in testing on coronavirus, Covid-19, Sarajevo, 31Aug2020

“Ukoliko epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo u narednom periodu bude pogoršana, uvest ćemo policijski sat i potpunu zabranu svih javnih okupljanja, kao i ograničenje kretanja i rada”, kazala je na današnjoj konferenciji za medije vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Jasna Agić 

U protekla 24 sata, potvrđno je 349 novozaraženih osoba koronavirusom. Zbog povećanog broja oboljelih, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a je obezbjedio sredstva za PCR testiranja u tri privatne laboratorije, a do kraja dana bit će potpisan ugovor s još jednom.

“Na ovaj način smo osigurali da se analiziraju svi prikupljeni uzorci iz domova zdravlja u KS-a. Sve laboratorije će biti uvezane u jedinstveni sistem te će građani moći dobiti rezultate testiranja putem viber aplikacije. ZZO KS je putem ugovora s UNDP-om osigurao nabavku 10.000 testova vrijednosti 220.000 KM, od čega je 2.000 testova isporučeno, a u narednim danima bit će isporučen ostatak”, kazala Agić.

Kantonalna vlada je također dala saglanost za zapošljavanje 300 zdravstvenih radnika, od toga 102 nezaposlena radnika s evidencije Zavoda za zapošljavanje KS-a te je uputila poziv penzionisanim zdravstvenim radnicima da se uključe u borbu protiv COVID-a 19.

V.d. ministrice zdravstva je također komentirala “sukob” između Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te je kazala kako on mora prestati.

“Sukob će prestati kada menadžment počne raditi svoj posao i u funkciju stavi sve raspoložive kapacitete. Vlada im je osigurala sve što je potrebno za rad. Zaposlili smo ljude i opremili ustanove, sve javno i transparentno. Federalna uprava za inspekcijske poslove i danas se nalazi na KCUS-u gdje utvrđuje da li su u funkciju stavljeni dodatni kapaciteti za zaražene”, izjavila je.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović je istaknula da je najveći broj zaraženih osoba zabilježen 28. oktobra - 367 osoba. Prosječan broj dnevno oboljelih u proteklih sedam dana bio je 285. Najveći broj oboljelih zabilježen je u posljednjoj sedmici oktobra - 2.012 osoba.

Anisa Bajramović, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo
Anisa Bajramović, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo

“Građani imaju sve veću potrebu za medicinskom uslugom, te je zbog toga zaključeno da četiri covid ambulante koje rade na četiri lokacije produže radno vrijeme od osam ujutro do osam uvečer, a da jedna radi 24 sata. Razumijemo građane koji se žale da ne mogu dobiti nikoga u ambulantama, ni doktore porodične medicine, ali isto tako oni moraju znati da im ni doktori ne mogu stići odgovoriti na sve pozive. Upravo zbog toga, savjetujemo sve one koji budi imali simptome da četvrti dan odu u ambulantu, bez najave, gdje će biti testirani, uradit će im se RTG pluća i sve potrebne laboratorijske pretrage, te će na osnovu dijagnostike biti upućeni u jednu od bolnica. Oni s lakšom kliničkom slikom ići će u Opću bolnicu, a sa srednjom i težom u Klinički centar Univerziteta Sarajevo”, istaknula je Bajramović.

Trenutno ni Opća bolnica ni KCUS nemaju dovoljno sanitetskih vozila, te je naglašeno kako je potrebno nabaviti vozila, jer ukoliko se pacijentu pogorša stanje u Općoj bolnici mora biti transportiran do KCUS-a.

„Dvije hiljade antigenskih testova dodijeljeno je bolnicama, 1.000 KCUS-u i 1.000 Općoj bolnici. Njih je odobrilo Federalno ministarstvo zdravstva i Krizni štab Federacije BiH, jer su po specifičnostima u rangu sa PCR testovima. Rezultati se dobijaju u roku od 15 do 30 minuta. Ukoliko se pokaže da je pacijent negativan na koronavirus, a ima sve simptome, uradit će se PCR test“ zaključila je Bajramović.

U Kantonu Sarajevo do sada je potvrđeno 9.317 zaraženih covid oboljenjem, od toga se opravilo 5.855, a preminule su 124 osobe. Trenutno je u KS-u 3.338 zaraženih osoba. Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 210 osoba , i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata evidentiran je oporavak 139 osoba. Na bolničkom liječenju u izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (97) i Općoj bolnici (36) su 133 osobe, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Zabilježeno je šest smrtnih ishoda u liječenju, tako da se broj umrlih u KS-u povećao na 130 osoba. Vršilac dužnosti premijera KS-a Anis Krivić je rekao da je nastavljeno osposobljavanje i stavljanje u funkciju izolatorija u bivšoj garnizonoj ambulanti Opće bolnice.

“Opća bolnica je stavila u funkciju još 30 krevata i otrvorila infektivno odjeljenje. - Na sjednici Vlade KS-a od Kriznog štaba ćemo tražiti da se utvrde eventualne potrebe po institucijama za nabavku dodatne količine opreme”, kazao je Krivić.

Njemačka donirala respiratore

Njemačka donirala respiratore
Njemačka donirala respiratore

Kada je riječ o novoj opremi za potrebe oboljelih od korona virusa, Vlada Savezne Republike Njemačke je danas donirala Bosni i Hercegovini 12 respiratora proizvođača Dräger u vrijednosti 350.000 eura. Respiratori će biti podijeljeni bolnicama u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Novoj Bili i Zenici.

Kako je kazala njemačka ambasadorica Margret Uebber, posebno je važna sloga u kriznim vremenima, te da je naglasila da je Njemačka i u doba globalne pandemije uz BiH.

“Donacija je dio stalne podrške Njemačke prema BiH i treba biti doprinos da zajedno prebrodimo teška vremena. Donacija je realizirana u saradnji s civilnom zaštitom Njemačke -THW”, kazala je Uebber.

Primopredaji doniranih respiratora su prisustvovali član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH Goran Čerkez i rukovodioc RC Istočno Sarajevo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Vlado Miovčić. Čerkez je kazao da BiH dijeli sudbinu s Njemačkom i Europom kada je riječ o korona virusu.

“Ova donacija je veoma važna posebno u trenutku kada imamo povećan broj hospitalizacija. Da li će biti ograničeno kretanje ili uveden lockdown, zavisi od svih nas. To nikada ne može biti isključeno, ali u ovom trenutku trebamo dati sve od sebe da provedemo propisane mjere”, naglasio je Čerkez.

Riječ je o respiratorima za umjetno disanje i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji BiH. Osim toga, za bolničko osoblje će biti organizirana obuka za rad na ovim aparatima.

Bolnice u Bosni i Hercegovini su od marta suočene s manjkom kapaciteta kada je riječ o respiratorima. Vlada Federacije BiH je prije šest mjeseci, posredstvom firme Fikreta Hodžića “Srebrena Malina” kupila 100 respiratora iz Kine vrijednosti 10,5 miliona maraka. Do sada su dva puta bezuspješno postavljani u Kantonalnoj bolnici Goražde i na KCUS-u, a sve zbog, kako je navedeno, neispravnosti.

Prvobitno su dva respiratora trebala biti postavljena u Kantonalnu bolnicu u Goraždu, ali nakon što je za jedan od dva dopremljena respiratora odmah utvrđeno da je neispravan, drugi je bio atestiran i pokazalo se da je i on nefunkcionalan.

Proces postavke respiratora potom se radio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali je prilikom postavke, od predviđenih 16 respiratora na KCUS-u kod dva utvrđena sistemska greška.

Testiranje respiratora obavlja ovlaštena laboratorija "Verlab" iz Sarajeva, dok je serviser firma DreMedical. Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu o okolnostima pod kojima su respiratori kupljeni iz budžetskih sredstava, a posredstvom firme “Srebrena malina”, registrirane za preradu i uzgoj voća i povrća.

Zbog toga su pod istragom, i dalje, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, suspendirani director FUCZ Fahrudin Solak te Fikreta Hodžić, director “Srebrene maline”.

XS
SM
MD
LG