Linkovi

SAD: Prilika za drugi, bolji put


„Program u koji sam uključen mijenja mi shvatanja. Počeo sam pomagati drugima, učim nešto što nisam znao ranije."

Mnogim stradalnicima u naletu ugarana Sandy i prostoru devastiranom krajem oktobra prošle godine još uvijek je potrebna pomoć i obnova. Odnedavno pomoć pruža i povelika grupa mladih za koje se može reći da su, u odnosu na sve druge koji su uključeni u radove na saniranju posljednica uragana, zaista neobični.

Zapravo, neobična je sredina iz koje dolaze.

Dolaze iz zatvora za maloljetne i mlade prestupnike i jedna od obaveza tih mladih pomagača je učiniti prohodnim puteve i staze do plaže u okolini naselja Breezy Point.

Rade takođe i na pripremi paketa hrane za nastradale u naletu uragana.

Svi oni, njih ukupno oko 450, su Njojrčani, osuđenici zbog lakših, nenasilnih kršenja zakona. Sada su na uvjetnoj slobodi zahvaljući programu neprofitne organizacije YouthWRAP koja mladim delikventima pomaže da zatvorsku kaznu odrade radeći na raznim gradskim projektima.

Vincent Schiraldi, njujorški komesar za uvjetne kazne, ističe:

"Što više vremena provedu čineći nešto dobro i korisno imaće više vremena da shvate i prihvate ono što je bolje za njih. Uz to, rade i ono što je New Yorku potrebno da se potpuno oporavi od naleta uragana."

Tokom naleta uragana Sandy Brezy Point je posebno teško stradao. U požaru izazvanom istjecanjem plina iz oštećenih instalacija to temelja je izgorjelo je više od stotinu kuća.

"Sada shvatam težinu nevolje u kojoj su se ti ljudi našli. I mnogo mi znači to što mogu pomoći" - kaže jedna tinejdžer, prestupnik.

U Brooklinu, ne toliko daleko od Breezy Pointa, druga grupa mladih prestupnika takođe pomaže:

"Danas pakujemo pakete sa namirnicima.... graškom, konzerviranim paradajzom, makaronima sa sirom, voćnim sokovima, grahom, puterom od kikirikija...“ - govori jedan mladi prestupnik.

Svi oni će za rad tokom tri ljetna mjeseca dobiti po 1.400 dolara. Odgovornost koju osjećaju takođe je motiv za rad, kaže prestupnik Daquan Jackson:

"Znači mi mnogo to što pomažem drugim, nepoznatim. To je nešto novo za mene. Do sada sam znao samo za ono loše. Program u koji sam uključen mijenja mi shvatanja. Počeo sam pomagati drugima, učim nešto što nisam znao ranije."

"Ovaj rad znači mi mnogo jer mijenja način na koji sam gledala i život i ljude" - dodaje Essence Walker, takođe prestupnica na uvjetnoj slobodi.

Pastorica Debby Santiago je neka vrsta nadzornice. Svojevremeno je prodavala drogu i opljačkala jednu banku. Sada je volonterka njujorške službe za uvjetne kazne:

"Ti mladi išli su jednim putem, a sada imaju priliku za drugi put, put ka boljem. Želim ih sve zagrliti. Pomažu drugima, pomažu gradu u kojem žive i osjećaju se korisnim pomažući ljudima."

U projekte obnove njujorških naselja i kvartova stradalih u uraganu Sandy uključeno je, kako rekosmo, oko 450 mladih delikvenata, sada na uvjetnoj slobodi. Svi oni, i svi njima slični kojima bude pružena slična prilika, su na novom, boljem žitvotnom putu. Hoće li i ostati, najviše zavisi od njih samih.
SAD: Prilika za drugi, bolji put
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG