Linkovi

SAD: "Nije trebalo da umre u zatvoru“


Tijelo Sandre Bland prilikom iznošenja iz ćelije u kojoj je bila zatvorena
Tijelo Sandre Bland prilikom iznošenja iz ćelije u kojoj je bila zatvorena

Sandra Bland, crnkinja, uhapšena prilikom saobraćajne kontrole, tri dana kasnije nađena je mrtva u zatvorskoj ćeliji. Zvanično verzija... samoubistvo.

Godinu dana nakon ubistva mladog crnca u Fergusonu, američka savezna država Missouri i žestokih nemira koji su uslijedili nakon tragično završenog sukoba sa policajcem, bijelcem, smrt Sandre Bland, 28-godišnje crnkinje, sredinom prošlog mjeseca u zatvoru u Texasu ponovo je u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država intenzivirala nezadovoljstvo i zabrinutost postupcima policajaca i policijskih službi prema onima koji svojim ponašanjem budu povod za policijsku intervenciju. Majka Sandre Bland prošlog tjedna podnijela je nadležnom federalnom sudu u Houstonu tužbu kojom, najkraće rečeno, traži pravdu, a veliko nezadovoljstvo zbog smrti njenje kćerke i dalje je snažno prisutnno širom Texasa.

Fotografija Sandre Bland i svakodnevno polagano svježe cvijeće obliježavaju mjesto na kojem je Sandra Bland 10. jula uhapšena prilikom rutinske saobraćajne kontrole. Tri dana kasnije nađena je mrtva u zatvorskoj ćeliji. Zvanično saopšteni uzrok smrt je samoubistvo.

Sandrin prijatelj sa koledža Alex McGrew sumnja u istinistost tog navoda:

"Bila je zabavna, otvorena predusretljiva osoba, nikako povučena i deprimirana, ne osoba koja bi digla ruku na sebe."

Na video-snimku postavljenom na Facebooku, Sandra zrači toplinom i životnošću. Govorila je, međutim, i o tome kako se nositi sa depresijom:

"Ne dozvolite da vas deprresija nadvlada. Ne dozvolite da budete u tom stanju, jer depresija nije ništa drugo nego sotona."

Oni koji vjeruju da je Sandra Bland izvršila samoubistvo, smatraju da je ključni uzrok zapostavljanje kojem je bila izložena tokom trodnevnog držanja u zatvoru okruga Waller i grubi, agresivni odnos policajca koji ju je uhapsio. Jedan od njih je i kongresmen Al Green:

"Nije trebalo da umre u zatvoru, nije trebalo ni da bude zatvorena samo zbog minornog saobraćajnog prekršaja."

Sandra Bland je uhapšena i zatvorena pod optužbom da je napala policajca zbog čega je, kako smatra bivši sudija okruga Waller Dewayne Charleston, i tretman Sandre Bland u zatvoru bio neprimjeren. On ističe:

"Uskraćivali su joj pravo na telefonski kontakt, hranu su joj dostavljali kako tako, doveli su je u stanje da se osjeća jadno, mizerno."

Zvaničnici okruga Waller demantiraju optužbe i tvrdnje o neprimjerenom postupanju prema Sandri Bland.

Dosta je stanovnika Texasa, crnaca, koji smatraju da treba sačekati konačni rezultat istraga koje se vode povodom smtri Sandre Bland. Takođe je veliki broj i onih koji njen slučaj gledaju u kontekstu ranijih, kako tvrde, rasno motiviranih dikriminacija. Krajem avgusta oko 9 hiljada studenata univerziteta u obližnjem Praire View-u, na kojem je studirala i Sandra Bland, naći će se, nakon ljetnog raspusta, u studentskim klupama. Dewayne Charleston tim povodom kaže:

"Kada se 9 hiljada mladih osoba vrati na univerzitet, kada se vrati i svo osoblje univerziteta, to će biti potpuno nova okolnost sa kojom ćemo se suočiti."

Ako u narednih dva tri djedna ne bude zadovoljavajućeg rješenja za slučaj Sandra Bland, povratak studenata zbog početka jesenskog semestra mogao bi biti početak mnogih i mnogo većih protesta povodom još jednog smrtnog ishoda u kojem je žrtva Amerikanac, ili Amerikanka, tamne boje kože.

SAD: "Nije trebalo da umre u zatvoru“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG