Linkovi

Za Sanaderom izdana međunarodna tjeralica


Za Sanaderom izdana međunarodna tjeralica
Za Sanaderom izdana međunarodna tjeralica

Prema riječima odvjetnika Ive Sanadera, bivši hrvatski premijer mu je poručio da je na poslovnom putu koji je planiran ranije te ga zamolio da informira sve institucije i medije da se on vraća u Hrvatsku u iduća tri ili četiri dana

Bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader, koji je pod istragom za korupciju, i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, zanijekao je izvješća da je pobjegao iz zemlje nekoliko sati prije nego što mu je Sabor oduzeo zastupnički imunitet koji ga je štitio od krivičnog postupka.

Sanaderov odvjetnik je izjavio za nacionalnu televiziju da ga je bivši premijer angažirao koristeći tekst poruku preko svog mobilnog telefona. Prema odvjetnikovim riječima, Ivo Sanader mu je poručio da je na poslovnom putu koji je planiran ranije te da ga je zamolio da informira sve institucije i medije da se on vraća u Hrvatsku u iduća tri ili četiri dana.

U vrijeme kada je Sanader napustio Hrvatsku, prešavši granicu sa Slovenijom, policija nije imala pravo zaustaviti ga, jer je još uvijek imao zastupnički imunitet, a međunarodna tjeralica još uvijek nije bila izdana.

Američki State Department odbio je jučer komentirati Sanaderovo napuštanje Hrvatske. U Centru za istočnu i središnju Europu pri Harriman institutu, Sveučilišta Columbia u New Yorku, gdje je Ivo Sanader znanstveni suradnik, također nisu htjeli komentirati njegov odlazak iz Hrvatske.

Inače, gotovo svi američki mediji prenose izvješće novinske agencije Associated Press o slučaju Sanader, ističući da on ima tvrtku u Austriji, kao i da je donedavno često putovao u Sjedinjene Države.

U američkim izvješćima se ukazuje na podudarnost da je slučaj protiv Sanadera otvoren na Svjetski dan borbe protiv korupcije.

Reakcije ne nedostaju ni u europskim zemljama, osobito onima iz Europske unije. Lada Stipić-Niseteo javlja iz Bruxellesa da će, pojavi li se u bilo kojoj zemlji – članici Europske unije - bivši hrvatski premijer moći biti izručen Hrvatskoj.

Ukoliko je Ivo Sanader još u Sloveniji, obje su zemlje još 1957. godine ratificirale Europsku konvenciju o izručenju, a na cijelom teritoriju EU na snazi je europski nalog za hapšenje te je procedura skraćena, pojednostavljena i brza.

Vijest o utrci s vremenom izazvala je dosta komentara u Bruxellesu gdje se upravo održavala jedna od brojnih konferencija na temu svjetlije budućnosti Balkana. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je participirao skupu, podsjetio je da se ovakvi individualni slučajevi ne komentiraju, ali da hrvatski pristupni pregovori neće biti zaključeni sve dok zemlja rezultatima ne potvrdi iskorjenjivanje korupcije.

"Hrvatska se sada kreće u pravome smjeru, EK će imati priliku izvijestiti o napretku kroz izvještaj početkom ožujka iduće godine,» potvrdio je povjerenik. Supredsjedatelj zajedničkog izaslanstva Europskog parlamenta i Sabora, Šveđanin Gunnar Hoekmark, primijetio je da je u Hrvatskoj «borba protiv korupcije konkretna i sadržajna, a odlazak Sanadera odličan je primjer efikasnosti kampanje."

Izvjestitelj EP za Hrvatsku Hannes Swoboda misli da bi Sanaderu bilo najpametnije vratiti se u zemlju i suočiti se s činjenicama iz optužnice, obrazložiti što je, a što nije radio. Naravno, austrijski zastupnik očekuje da će Sanader biti tretiran kao bilo koji drugi građanin i da će mu se pružiti "objektivna pravičnost."

Kako se slažu kockice mozaika, idealno je 'uletio' u britanskom "The Guardianu" netom objavljeni dio dokumenata s WikiLeaksa u kojem američki veleposlanik u Zagrebu u izvještaju iz listopada prošle godine prenosi informaciju dobivenu od opredsjendika HGK, da su se Kosor i Sanader svađali oko antikorupcijske kampanje: "Sanader je u tome nalazio prijetnju sebi i stranačkim poslušnicima,“ komentirano je.

Druga je WikiLeaksova indiskrecija novija, iz veljače, obrazlažući veze s aferom "Podravka." Uzgred, njemački tiskani mediji opisuju Sanadera kao, citiram, "glavu korupcijske hobotnice."

XS
SM
MD
LG