Linkovi

Samit lidera SAD-a, Kanade i Meksika: Sigurnost i ekonomija u fokusu


Američki predsjednik Joe Biden sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom na međunarodnom aerodromu u Meksiko Cityju, 8. januara 2023.
Američki predsjednik Joe Biden sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom na međunarodnom aerodromu u Meksiko Cityju, 8. januara 2023.

Lideri Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država trebalo bi da se sastanu u utorak u Meksiko Cityju na samitu za koji Bijela kuća kaže da će se fokusirati na sigurnost i ekonomsku saradnju u regionu.

Razgovori između kanadskog premijera Justina Trudeaua, meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i američkog predsjednika Joea Bidena uslijedit će nakon sporedne sjednice na kojoj će američki i kanadski zvaničnici razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena i načinima podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

U ponedjeljak su pitanja migracija, klimatskih promjena, trgovine i proizvodnje bila glavna tema razgovora između SAD-a i Meksika dok je domaćin, Lopez Obrador, snažno pozvao na veću kontinentalnu integraciju.

„Dragi predsjedniče Biden, siguran sam da ste humanistički predsjednik, predsjednik vizionar“, rekao je Lopez Obrador dok su dvojica lidera sjedili sa delegacijama na visokom nivou na bilateralnom sastanku u ponedjeljak uveče. "I da postoje uslovi koji ne mogu biti bolji da se pokrene nova politika integracije, ekonomske i socijalne integracije, gospodine predsjedniče, na našem kontinentu."

Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da posjetom Meksiku, prvom od kada je postao predsjednik, Biden želi da "promoviše zajedničku viziju budućnosti Sjeverne Amerike".

Jean Pierre je izjavila da će Biden najaviti proširenje saradnje u borbi protiv krijumčara oružjem, drogom i ljudima, kao i odgovoru na ekološke izazove i koracima da se "zajednički odgovori na neregularnu migraciju u regionu".

Biden je u Meksiko stigao u nedjelju kasno uveče, nakon što je posjetio grad El Paso u Teksasu da bi iz prve ruke video priliv hiljada migranata koji prelaze granicu sa Meksikom bez odgovarajućih dokumenata.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan je u obraćanju novinarima u ponedjeljak rekao da će Meksiko i SAD nastaviti blisku saradnju i koordinaciju u pogledu pitanja imigracije, dodajući da će sastanak uključiti "još mnogo drugih pitanja".

"Predsjednik Biden juče je imao priliku da se vozi od aerodroma do grada zajedno sa predsjednikom Lopezom Obradorom, što im je pružilo mogućnost da razgovaraju, 'jedan na jedan', o tome kako vide današnji svijet i šta im je na umu. Mislim da su obojica izvukla mnogo iz tog razgovora", izjavio je Sullivan.

Za vrijeme četvoročasovne posjete gradu na granici, Biden je obišao i granični prelaz "Most Amerika" (Bridge of the Americas) gdje je razgovarao sa predstavnicima granične i carinske službe, koji su mu demonstrirali na koji način pretražuju automobile i druga vozila tražeći narkotike, novac i drugu zabranjenu robu. Biden je također prošetao duž zida na američko-meksičkoj granici koji razdvaja El Paso od grada Ciudad Juarez. Dvojica agenata granične patrole su hodala zajedno sa njim.

Također je posetio Centar za podršku migrantima u okrugu El Paso, gdje se sastao sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednice.

Po dolasku u Texas, Bidena je dočekao guverner Greg Abbott, koji mu je uručio pismo. Abbott je govorio o "haosu" u svojoj državi, navodeći da je ta situacija rezultat Bidenovog neuspjeha da obezbijedi sprovođenje federalnih imigracionih zakona. Poslije posjete, Biden je na Twitteru napisao da je moguće čuvati američko-meksičku granicu i istovremeno učiniti proces imigracije "uređenim, poštenim, bezbjednim i humanim".

"Moja administracija koristi sredstva koja su joj na raspolaganju da smanji ilegalnu imigraciju, poveća legalne opcije za dobijanje imigracionog statusa, i pojača bezbjednost", izjavio je Biden. "Pristup koji smo zauzeli je zasnovan na modelu za koji znamo da funkcioniše. Ali da bismo zaista popravili svoj problematični imigracioni sistem, Kongres mora da reaguje."

Dan prije Bidenove posjete saopšteno je da će 30.000 državljana Kube, Nikaragve, Haitija i Venecuele moći da uđu u Sjedinjene Države svakog meseca, i da će im biti dozvoljeno da legalno rade u periodu od dvije godine, ukoliko podnesu zahtjev iz svojih matičnih zemalja, prođu provjeru biografije i dokažu da imaju finansijsku podršku u SAD.

Na pitanje da li američka vlada namjerava da primi više od 30.000 migranata po novom programu, sajvetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan je odgovorio da je vlada odredila "numeričke ciljeve" i da će vidjeti "kako sve teče" a onda donijeti odluke.

"Do kraja ovog samita, nećemo imati novi sporazum o tome. Ono što je potrebno jeste da vidim kako program, koji je najavljen prošle nedjelje, funkcioniše u praksi, da li su potrebne neke modifikacije, i onda možemo da govorimo o sljedećem koraku", rekao je on.

Zvaničnici Bidenove administracije izjavili su da će oni koji se ne prijave za program i koji uđu u SAD bez dozvole biti poslati u Meksiko u skladu sa zdravstvenom uredbom iz ere pandemije koja omogućava brzo protjerivanje migranata.

Uredba, poznata pod nazivom "Član 42" uvedena je usljed zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, u namjeri da se migranti spriječe u pokušajima da uđu u SAD, bilo na zvaničnim graničnim prelazima ili između njih.

Migranti također mogu da se deportuju u zemlje porekla po kratkom postupku ukoliko uđu u SAD bez dozvole.

Dio materijala uzet je od agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG