Linkovi

Ispraćaj Džordža Flojda


Povorka ispraća Džordža Flojda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Povorka ispraća Džordža Flojda

Članovi porodice i prijatelji, kao i vjerski i politički lideri, oprostili su se tokom crkvene službe od Džordža Flojda - Afroamerikanca koji je prije dvije nedelje preminuo tokom policijskog privođenja u Mineapolisu. Ceremonija oproštaja, kojoj su prisustvovale stotine ljudi u hjustonskoj crkvi, bila je organizovana kao proslava njegovog života.

Članovi porodice, od kojih je većina bila obučena u bijelo, su u svojim obraćanjima Džorđa Flojda opisivali kao brižnog čovjeka većeg od života - koji je zaslužio pravdu nakon smrti poslije policijskog privođenja 25. maja.

Bruk Vilijams, Flojdova rođaka, simbolično je poručila okupljenima da može da diše.

"Sve dok budem disala boriću se da pravda bude zadovoljena", rekla je Vilijams - što je izazvalo aplauze okupljenih.

Ketlin Mekgi, tetka Džordža Flojda se u obraćanju zahvalila, kako je rekla, čitavom svijetu zbog onoga što je učinio za njenu porodicu.

"Posebno Džordžu. Sada imam familiju širom čitavog svijeta", rekla je Mekgi.

Brat Džordža Flojda, Filoniz, svog brata uporedio je sa strip i filmskim junakom i natčovjekom - Supermenom.

Crkvenoj službi prisustvovali su i Al Šarpton, sveštenik i borac za ljudska prava, gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner, kao i članica američkog Kongresa Šejla Džekson Li i drugi.

“Ovo nije bila tragedija - nego zločin", poručio je ugledni sveštenik, govoreći o Flojdovoj smrti.

Dok krivci ne budu odgovarali aa svoja nedjela bićemo uz Džordžovu porodicu - jer ništa neće imati smisla dok krivci za njegovu smrt ne budu odgovarali", istakao je Šarpton.

Među okupljenima bili su i članovi porodica Afroamerikanaca stradalih u sukobima sa policijom: majka Erika Garnera, koji je preminuo poslije grubog policijskog zahvata, i Ahmauda Arberija - koji je u februaru ubijen u Džordžiji dok je džogirao. Trojica bijelaca optužena su za njegovo ubistvo.

“Ovo je ceremonija kojom obilježavamo povratak kući", poručila je sveštenica Mia Rajt u obraćanju tokom službe. Unutrašnjost crkve bila je ukrašena panoima na kojima se nalaze fotografije iz Flojdovog života.

Proslava života Džordža Flojda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Tokom službe, putem video snimka, obratio se i Džo Bajden - bivši američki potpredsjednik i vjerovatni kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Zbog čega se u ovoj naciji previše Afroamerikanaca ujutru budi sa sviješću da bi u normalnim okolnostima mogli izgubiti život? Ne smijemo okrenuti glavu. Misleći da se još jednom možemo oglušiti o probleme rasizma", rekao je Bajden tokom video obraćanja.

Ulice pred crkvom bile su ukrašene američkim zastavama dok je portret Džordža Flojda krasilo cvijeće.

Pred kapelom je počasnu stražu držalo nekoliko policajaca sa Teksaškog univerziteta koji su nosili maske na kojima su ispisane njegove posljednje reči: "Ne mogu da dišem".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG