Linkovi

Vanredno stanje u Baltimoru


Vinovnici nereda izazvali su haos u Baltimoru, paleći policijska vozila i gadjajući policajce ciglama i kamenicama nekoliko sati posle sahrane Fredija Greja, 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima pošto je zadobio povredu kičmene moždine dok je bio u pritvoru.

Gradonačelnica Baltimora, Stefani Rolings Blejk kasnije je uvela policijski čas rekavši da, kako se izrazila, "huligani" pokušavaju da unište grad i izazovu nasilje. Najmanje 15 policajaca je povredjeno u neredima dok je više od 20 osoba uhapšeno. Medjutim, gradonačelnica je kasnije zatražila od guvernera Hogana da uvede vanredno stanje pošto je situacija i dalje izmicala kontroli.

U više delova grada opljačkani su mnogi biznisi, podmetnuti požari i uništeni automobili.

Ranije juče, hiljade ljudi okupile su se u jednoj lokalnoj crkvi da bi odale poštu 25-godišnjem Frediju Greju, čija je smrt u policijskom pritvoru najnoviji u nizu incidenata koji su pokrenuli proteste širom SAD i podstakli vlasti da preispitaju odnos policije prema manjinama u Americi.

Još nije jasno kako je Grej povređen, dok zvaničnici navode da nije bio propisno vezan dok je bio u policijskom kombiju.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali, aktivista za prava crnaca Džesi Džekson i kongresmen iz savezne države Merilend Ilajdža Kamings, dok je predsednika Baraka Obamu predstavljao sekretar kabineta Broderik Džonson koji predvodi inicijativu za pomoć mladićima iz manjinskih zajednica.

Predsednik Obama je kasnije u telefonskom razgovoru sa guvernerom Merilenda Lerijem Hoganom obećao pomoć federalne vlade u uspostavljanju reda u Baltimoru. Sekretarka za pravosudje Loreta Linč, koja je ranije juče stupila na dužnost, osudila je nasilje u Baltimoru i rekla da će sekretarijat za pravosudje pružiti svu potrebnu pomoć:

"Osudjujem besmislene akte nasilja od strane nekih pojedinaca u Baltimoru koji su doveli do povreda policajaca, uništavanja imovine i narušavanja mira u Baltimoru", rekla je Linč.

XS
SM
MD
LG