Linkovi

SAD žele što skoriji ulazak Hrvatske u EU, kaže veleposlanik Foley


Veleposlanik James Foley
Veleposlanik James Foley

„Uvjereni smo da Hrvatska zaista surađuje s haaškim sudom i vjerujemo da će i naši europski prijatelji doći do istog zaključka,“ kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley

„Uvjereni smo da Hrvatska zaista surađuje s haaškim sudom i vjerujemo da će i naši europski prijatelji doći do istog zaključka,“ kazao je jučer na izlaganju u zagrebačkoj Školi ekonomije i menadžmenta američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Ocijenio je kako je istraga o topničkim dnevnicima ozbiljna i vjerodostojna, da je dosad dala značajne rezultate te da treba i dalje istraživati sudbinu nestalih artiljerijskih dokumenata iz Oluje. Ove poruke američki veleposlanik poslao je ususret posjetu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Hrvatskoj, planiranog za 25. ovog mjeseca.

Desetak dana nakon posjeta Hrvatskoj, 5. lipnja, Brammertz će pred Vijećem sigurnosti UN-a podnijeti svoje redovito izvješće i u njemu iznijeti ocjenu suradnje država regije s Haaškim sudom. Kad je Hrvatska posrijedi, ključni moment za njegovu ocjenu upravo su Topnički dnevnici koje haaško tužiteljstvo uporno traži, ali ih hrvatska vlada ne uspijeva u cijelosti dostaviti.

Američki je veleposlanik u govoru u zagrebačkoj Školi ekonomije i menadžmenta istaknuo kako su SAD puno puta naglasile podršku ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Napomenuo je da je Poglavlje 23: Pravosuđe i ljudska prava, koje Hrvatska u pristupnom procesu još nije otvorila, vrlo kompleksno poglavlje koje obuhvaća ne samo suradnju s haaškim sudom već i reformu pravosuđa, manjinska prava, povratak izbjeglica, suđenja za ratne zločine, te istaknuo da je Hrvatska na svim tim područjima napravila bitan napredak.

Dodao je da je američka diplomacija bila vrlo aktivna u rješavanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, što je urodilo i sklapanjem hrvatsko slovenskog sporazuma o rješavanju graničnog spora arbitražom. Podršku ulasku Hrvatske u EU, istaknuo je Foley, snažno će naglasiti i američki dopredsjednik Joe Biden prilikom ovomjesečnog susreta s premijerkom Kosor u Washingtonu.

Susret Kosor - Biden bit će, istaknuo je Foley, još jedna prilika da SAD pokažu podršku hrvatskoj borbi protiv korupcije, ekonomskim reformama i što bržem dovršetku pristupnih pregovora s EU, ako je moguće još do kraja ove godine. Biden će se tijekom susreta s hrvatskom premijerkom, istaknuo je Foley, detaljno upoznati s odnosima Republike Hrvatske sa susjedima: Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Foley je u svom predavanju kazao da je praški sastanak premijerke Kosor s američkim predsjednikom Obamom i njezino viđenje donosa u regiji ostavilo pozitivan dojam na američkog predsjednika.

U izlaganju u zagrebačkoj Školi ekonomije i menadžmenta Foley je odbacio nagađanja da je američki poziv premijerki Kosor da posjeti Washington naznaka da SAD od EU preuzimaju brigu o Bosni i Hercegovini, nakon što se politika EU u pojedinim segmentima pokazala neefikasnom u regiji. Za Foleya, to je stvar prioriteta sadašnje američke administracije, koja, za razliku od bivše, zaokupljene nekim drugim izazovima, posvećuje više pažnje jugoistoku Europe.

Veleposlanik Foley je konstatirao da je ulazak Hrvatske u NATO repozicionirao njezin položaj u regiji. SAD na Hrvatsku, kazao je, danas gledaju kao saveznika i to je ključna točka američke politike u regiji. SAD, istaknuo je, žele što skoriji ulazak Hrvatske u EU kao i to da vrata EU ostanu otvorena i za ostale države u regiji.

XS
SM
MD
LG