Linkovi

SAD započele izdavanje viza na Kubi, prvo nakon više od četiri godine


Stari automobil američke proizvodnje prolazi pored zgrade Ambasade SAD u Havani, Kuba, 3. maja 2022.
Stari automobil američke proizvodnje prolazi pored zgrade Ambasade SAD u Havani, Kuba, 3. maja 2022.

Američka ambasada na Kubi počela je u utorak da izdaje vize, prvi put od navodnih napada zvukom na diplomatsko osoblje prije više od četiri godine.

Washington je zatvorio svoje konzularne službe u glavnom gradu Kube 2017. godine nakon što su američko osoblje i njihove porodice patile od misteriozne bolesti kasnije poznate kao "Havana sindrom".

Zatvaranje je bilo veliki udarac za mnoge Kubance koji su se nadali da će emigrirati u Sjedinjene Države i pobjeći od ekonomskih nevolja svoje ostrvske države.

"Dobro došli u ambasadu poslije toliko vremena", rekao je jedan kubanski službenik maloj grupi ljudi koji su čekali na svoje termine u konzularnom odeljenju.

Sjedinjene Države su prije dva meseca najavile da će započeti "ograničeno" i "postepeno" ponovno otvaranje svojih ambasada i konzularnih službi.

Zatvoren je u septembru 2017. nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump odgovorio na navodne napade zvukom.

U izvještaju američke vlade iz 2020. navodi se da su bolesti od kojih pati osoblje i njihove porodice najverovatnije uzrokovane "usmjerenom energijom, pulsirajućom radio frekvencijom".

"Nadamo se da će sve proći kako treba. Tri godine sam čekao na ovo, da se ponovo pridružim svojoj kćerki koja je u Sjedinjenim Državama", rekao je jedan čovek koji je želio da ostane anoniman.

Nakon zatvaranja ambasade, Kubanci koji su željeli da emigriraju u Sjedinjene Države bili su primorani da prevaziđu brojne prepreke, među kojima su bili primorani da putuju u Kolumbiju ili Gvajanu da podnesu zahtjev.

Mnogi su umjesto toga odlučili da krenu na opasno putovanje kroz Centralnu Ameriku i Meksiko i uđu u Sjedinjene Države kao migranti bez dokumenata.

Američka carina kaže da je više od 78.000 Kubanaca ušlo u zemlju iz Meksika između oktobra 2021. i marta ove godine.

Prema postojećim imigracionim sporazumima, SAD bi trebalo da odobri 20.000 imigrantskih viza godišnje Kubancima, što je nešto što nisu ispunile.

Kuba trpi najgoru ekonomsku krizu u posljednjih skoro 30 godina, velikim delom zbog pandemije koronavirusa i pada turizma koji je uslijedio.

XS
SM
MD
LG