Linkovi

Vojska SAD prizemljuje cijelu flotu "Ospreja" nakon smrtonosnog pada u more kod Japana


Arhiva - Transportna letjelica, američki MV-22B "Osprej", vraća se u bazu američkih marinaca Futenma na jugu Okinave, južni Japan, 6. septembra 2023.
Arhiva - Transportna letjelica, američki MV-22B "Osprej", vraća se u bazu američkih marinaca Futenma na jugu Okinave, južni Japan, 6. septembra 2023.

Vojska SAD je saopštila kasno u srijedu da prizemljuje sve svoje helikoptere "Osprej V-22", nedelju dana nakon što je osam pripadnika Komande za specijalne operacije vazduhoplovstva poginulo u nesreći kod obale Japana.

Vazduhoplovstvo, Mornarica i Marinski korpus preduzeli su nekarakterističan korak prizemljivši stotine aviona nakon što je preliminarna istraga prošlonedeljne nesreće pokazala da je kvar - nešto što nije u redu sa samim avionom, a ne greška posade - dovela do tragedije.

Nesreća je pokrenula nova pitanja o bezbjednosti "Ospreja", koji je tokom svog relativno kratkog vremena u službi bio uključen u više nesreća sa smrtnim ishodom.

Japan je takođe prizemljio svoju flotu od 14 letjelica "Osprej" nakon pada.

General-potpukovnik Toni Bauernfajnd, šef komande za specijalne operacije vazduhoplovstva SAD, naredio je ovakav potez "da bi se ublažio rizik dok se istraga nastavlja", navodi se u saopštenju komande. "Informacije o preliminarnoj istrazi ukazuju na potencijalni kvar koji je izazvao nesreću, ali osnovni uzrok kvara u ovom trenutku nije poznat".

U posebnom saopštenju, Komanda pomorskih vazdušnih sistema je navela da prizemljuje sve "Ospreje". Komanda je odgovorna za varijante aviona koje koriste trupe marinaca i Mornarica.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da nije poznato koliko dugo će letjelice biti prizemljene. Saopšteno je da se očekuje da će suspenzija ostati na snazi dok istraga ne utvrdi uzrok pada u Japanu i izda preporuku da se floti omogući da se vrati u operacije.

"Osprej" proizveden u SAD je hibridna letjelica koja polijeće i slijeće kao helikopter, ali može da rotira svoje propelere ka naprijed i da tokom leta krstari mnogo brže, poput aviona. Komanda za specijalne operacije vazduhoplovstva ima 51 "Ospreja", američki marinci lete na više od 400, a američka mornarica 27.

"Osprej" je još uvek relativno mlad avion u vojnoj floti — prvi je postao operativan 2007. nakon decenija testiranja. Ali više od 50 vojnika je poginulo ili u testiranju "Ospreja" ili u izvođenju trenažnih letova, uključujući 20 smrtnih slučajeva u četiri nesreće u poslednjih 20 mjeseci.

U nesreći "Ospreja" u avgustu u Australiji poginula su tri marinca. I ta nesreća je još pod istragom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG