Linkovi

SAD dozvolile prodaju piletine napravljene u laboratoriji


ARHIVA: Tanjir sa piletinom proizvedenom u laboratoriji u Emerivilu u Kaliforniji, 11. januara 2023. (Foto: Rojters/DaSilva)
ARHIVA: Tanjir sa piletinom proizvedenom u laboratoriji u Emerivilu u Kaliforniji, 11. januara 2023. (Foto: Rojters/DaSilva)

Američki regulatori su prvi put dozvolili prodaju piletine napravljene iz životinjskih ćelija. Dvije kompanije iz Kalifornije su dobile dozvolu da nude "meso iz laboratorije" nacionalnim restoranima, a kasnije - i samoposlugama.

Sekretarijat za poljoprivredu dao je zeleno svjetlo firmama Upside Foods i Good Meat, koje su se nadmetale da budu prve u Americi da prodaju meso koje ne potiče iz klanica, a koje se sada naziva "kultivisanim mesom", pošto stiže na tanjire iz laboratorija.

Tom odlukom počinje nova era u proizvodnji mesa, čiji je cilj da se eliminiše povrjeđivanje životinja i drastično smanje ekološke posljedice ispaše, uzgoja hrane za životinje i životinjskog otpada.

“Umjesto potrošnje zemljišta i velikih količina vode koji se koriste prilikom ishrane životinja prije klanja, možemo da stvari radimo na drugačiji način", kaže Džoš Tetrik, ko-osnivač i direktor kompanije Eat Just, u čijem je vlasništvu firma "Good Meat".

Kompanije su dobile dozvolu od federalnih inspektora potrebnu za prodaju mesa i živine u Sjedinjenim Državama. Nekoliko mjeseci ranije, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) zaključila je da su proizvodi obje kompanije bezbjedni za konzumiranje. Kompanija Joinn Biologics, koja sarađuje sa Good Meat, takođe je dobila dozvolu za proizvodnju.

Meso se u laboratorijama uzgaja u čeličnim rezervoarima, upotrebom ćelija živih životinja, oplođene ćelije ili iz specijalne banke reproduktivnih ćelija. U slučaju kompanije UpSide, meso se proizvodi u velikim listovima, koji se zatim oblikuju u pileće šnicle ili kobasice. Good Meat, koja već prodaje meso uzgojeno u laboratoriji u Singapuru, prvoj državi koja je to dozvolila, pretvara masu pilećih ćelija u šnicle, komadiće, mljeveno meso i ražnjiće.

Međutim, ne izgleda da će se ova nova vrsta mesa skoro naći u američkim prodavnicama. Kultivisana piletina je mnogo skuplja od mesa piletine sa farmi, i i dalje ne može da se proizvodi u istom obimu kao tradicionalno meso, ističe Rikardo San Martin, direktor laboratorije Altmit na Univerzitetu Kalifornije Berkli.

Kompanije planiraju da novo mesto prvo služe u ekskluzivnim restoranima, UpSide je sklopio partnerstvo sa restoranom iz San Franciska Bar Kren, dok će se meso koje pravi u laboratoriji Good Meat služiti u restoranu u američkoj prijestonici Vašingtonu, čiji je vlasnik poznati kuhar Hoze Andres.

Meso iz laboratorije kompanije "Good Meat" predstavljeno u prostorijama firme Eat Just u Alamedi u Kaliforniji, 14. juna 2023. (Foto: AP/Jeff Chiu)
Meso iz laboratorije kompanije "Good Meat" predstavljeno u prostorijama firme Eat Just u Alamedi u Kaliforniji, 14. juna 2023. (Foto: AP/Jeff Chiu)

Predstavnici kompanije ističu da su njihovi proizvodi pravo meso, a ne zamjena kao hamburgeri Impossible Burger ili ponude kompanije Beyond Meat koji se prave od biljnih proteina i drugih sastojaka.

Na svjetskom nivou, više od 150 kompanija sada se fokusira na proizvodnju mesa iz ćelija, ne samo laboratorije piletine već i svinjetine, jagnjetine, ribe i govedine, čiji uzgoj, prema naučnicima, ostavlja najveće negativne posljedice na životnu sredinu.

Predstavnici kompanija koje prave piletinu u laboratoriji su svjesni da su mnogi potrošači skeptični prema ideji da jedu pileće meso uzgojeno iz ćelija.

Prema nedavnoj anketi koju su sproveli AP i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja, polovina odraslih Amerikanaca kaže da nije sklona da proba meso uzgojeno od životinjskih ćelija. Na pitanje šta je glavni razlog što su nespremni da ga probaju, većina kaže da im "to zvuči čudno", a oko polovine ne misli da je takvo meso bezbjedno jesti.

Međutim, kada ljudi shvate kako se meso proizvodi, više su skloni da ga prihvate, kaže Ejmi Čen, predstavnica kompanije UpSide. A kada ga probaju - obično promijene mišljenje.

“To je meso koje je ljudima poznato i koje vole da jedu", ističe Čen.

XS
SM
MD
LG