Linkovi

Biden i Sunak potpisali sporazum o novom ekonomskom partnerstvu


Britanski premijer Riši Sunak i američki predsjednik Džo Bajden na sastanku u Bijeloj kući, 8. juna 2023. (Foto: Rojters/Niall Carson)
Britanski premijer Riši Sunak i američki predsjednik Džo Bajden na sastanku u Bijeloj kući, 8. juna 2023. (Foto: Rojters/Niall Carson)

Američki predsednik Joe Biden i britanski premijer Riši Sunak dogovorili su se da dodatno prodube ekonomske veze između Sjedinjenih Država i Britanije, obećavši da će ubrzati prelazak na čistu energiju, i da će ojačati lanac snabdijevanja ključnim mineralima.

Dvojica lidera takođe su razgovarala o "nepokolebljivoj podršci narodu Ukrajine", rekao je Biden novinarima na zajedničkoj konferenciji sa britanskim premijerom.

Biden i Sunak potpisali su "Atlantsku deklaraciju", koju je Sunak opisao kao prvo ekonomsko partnerstvo te vrste, kojim se ucrtava put za buduću saradnju u oblastima kao što su vještačka inteligencija i drugi ekonomski i trgovinski odnosi.

"Znam da su se neki pitali kakav će partner Britanija biti nakon što napusti Evropsku uniju", rekao je Sunak. "Ja sam govorio - sudite o nama na osnovu naših djela. Predani smo našim vrijednostima isto kao i uvijek, pouzdani saveznik kao i uvijek, i privlačna destinacija za investicije - kao i uvijek".

Biden i Sunak su se šalili, ali i na ozbiljan način govorili o odnosima ranijih lidera dvije zemlje, dok su najavljivali šta će biti teme razgovora, uključujući vještačku inteligenciju i Sjevernu Irsku, kao i zajedničke ekonomske i bezbjednosne interese, uključujući one u Aziji.

Sastanak, njihov četvrti u četiri mjeseca, održava se dok zapadni zvaničnici pokušavaju da utvrde da li je Rusija odgovorna za uništenje brane Nova Kahovska, zbog čega su raseljene hiljade ljudi i nanijeta ogromna ekonomska i ekološka šteta. Ukrajina i Rusija krive jedna drugu za uništenje brane.

Biden i Sunak odgovarali su na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije susreta, što je prilika koja se ne pruža svakom svjetskom lideru koji posjeti Bijelu kuću, saopštili su zvaničnici.

"Misao na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kada su morali da govore o ratovima koje su vodili zajedno, miru za koji su se zajedno izborili, izaziva strahopoštovanje", rekao je Sunak Bidenu i dodao:

"Još jednom, prvi put u više od pola vijeka, suočeni smo sa ratom na evropskom kontinentu, a kao što je bio slučaj ranije, SAD i Britanija stoje zajedno u podršci Ukrajini."

Sunak se našalio da neće Bidenu prirediti ono što je britanski premijer iz ere Drugog svjetskog rata, Vinston Čerčil, učinio navodno šetajući po Bijeloj kući u sred noći, kao gost predsjednika Frenklina Ruzvelta.

Sunak je donio Bidenu dva poklona, personalizovanu jaknu firme Barbor, i knjigu koju je u 19. vijeku napisao jedan Bidenov predak.

Biden i Sunak su se prethodni put sreli u Hirošimi u Japanu, na samitu Grupe 7. Takođe su se sastali u Belfastu u aprilu i San Dijegu u martu, na trilateralnom sastanku posvećenom obilježavanju trilateralnog odbrambenog partnerstva SAD, Australije i Britanije.

Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Bajden u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: AP/Niall Carson)
Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Bajden u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: AP/Niall Carson)

Sunak je rekao novinarima da je u razgovorima pomenuto i pitanje bezbjednosti vještačke inteligencije, navodeći da će Britanija, na jesen, biti domaćin prvog samita o tom pitanju da bi razmotrila kako rizici zbog vještačke inteligencije mogu da se ublaže preko međunarodno koordinisane akcije.

Sunak se založio za jačanje trgovine između Britanije i SAD, željan da pokaže napredak nakon što je Bidenova administracija odbacila mogućnost bilo kakvog brzog sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, posle Brexita.

U nedostatku većeg trgovinskog sporazuma, Britanija je postigla dogovore sa pojedinačnim državama, a Sunak je izrazio nadu da će postići još više takvih "ciljanih sporazuma."

Takođe se očekuje da je Sunak pokušao da dobije Bidenovu podršku izboru britanskog ministra odbrane Bena Valasa za sljedećeg generalnog sekretara NATO.

Britanski lider je, u srijedu, posjetio Kapitol, gde se sastao sa republikanskim i demokratskim kongresnim liderima.

On je izjavio da će novi savez pomoći Londonu i Vašingtonu da zaštiti lanac snabdijevanja i manevriše u globalnoj ekonomiji u kojoj nove sile "manipulišu globalnim tržištima, uskraćuje ključne resurse i pokušava da kontroliše industrije koje će definisati našu budućnost."

XS
SM
MD
LG