Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za ubistva beskućnika u Washingtonu i New Yorku


Njujorška policija podijelila je snimak osumnjičenog za napade na beskućnike u New Yorku i Washingtonu.
Njujorška policija podijelila je snimak osumnjičenog za napade na beskućnike u New Yorku i Washingtonu.

Policija je uhapsila osumjničenog za ubistva beskućnika u Njujorku i Vašingtonu, objavljeno je na tviter nalogu policije glavnog grada SAD.

"Rano jutros policija je uhapsila osumnjičenog u Washingtonu. Trenutno se sa njim vodi intervju u odjeljenu za ubistva", navedeno je na Twitter nalogu vašingtonske policije, ali nisu poznati drugi detalji.

Prve tri pucnjave dogodile su se u Washingtonu, a uslijedile su dvije pucnjave u New Yorku, saopštila je policija dva grada u zajedničkom saopštenju. U svakom gradu je ubijena po jedna osoba.

Policija je u nedelju uveče objavila snimke kamera za nadzor na kojima se vidi osumnjičeni. Na jednoj od fotografija, vidi se muškarac sa kapuljačom kako drži pištolj.

Motiv ubice - ako uopšte postoji - nije poznat, a vlasti pokušavaju da ponude određenu zaštitu beskućnicima koji bi mogli da postanu mete.

Gradonačelnik New Yorka Erik Adams izjavio je da će se policija i timovi za rad sa beskućnicima fokusirati na to da pronađu te ljude u metrou i drugim lokacijama i podstaknu ih da potraže utočište u gradskim skloništima.

“Ovaj slučaj je jasan i užasan, svjestan čin oduzimanja života nekoj osobi, po svemu sudeći, samo zato što je ta osoba beskućnik", izjavio je Adams na konferenciji za novinare u nedelju. “Dvije osobe su ubijene dok su spavale na ulicama, osobe koje nisu krive ni za kakav prestup osim što su spavale na ulicama."

ARHIVA: Beskućnik u Njujorku.
ARHIVA: Beskućnik u Njujorku.

U Washingtonu, gradski socijalni radnici dijelili su flajere sa snimcima osumnjičenog gradskim beskućnicima, pozivajući ih da budu budni i oprezni.

Nasilje nad beskućnicima događa se u vrijeme serije naizgled potpuno nasumičnih napada u New Yorku. Jedan muškarac u subotu je preskočio pult za prodaju ulaznica u Muzeju moderne umetnosti i izbo nožem dvoje zaposlenih, dok je prošle nedelje jedan putnik njujorškog metroa napadnut i udaren u glavu čekićem.

Napadi na beskućnike počeli su 3. marta, kada je vašingtonska policija obaviještena o pucnjavi na New York aveniji. Žrtva je prebačena u lokalnu bolnicu, van životne opasnosti. Pet dana kasnije, policija je pronašla beskućnika ranjenog iz vatrenog oružja, koji je prebačen u bolnicu. Narednog dana, policija na New York aveniji u Washingtonu primijetila je požar u jednom od šatora pod kojima žive lokalni beskućnici.

U šatoru su pronađeni posmrtni ostaci osobe za koju je kasnije utvrđeno da je preminula od višestrukih rana od noža i vatrenog oružja, saopštila je policija. Tri dana kasnije, u subotu popodne, na Menhetnu u New Yorku je pronađen 38-godišnji beskućnik pogođen u ruku dok je spavao na ulici King. Nešto kasnije, policija je primila poziv o muškarcu ranjenom iz vatrenog oružja u glavu i vrat. Žrtva je pronađena mrtva, u vreći za spavanje na ulici Lafajet.

Policija je zaključila da je napade počinila ista osoba na osnovu sličnosti svake pucnjave i dokaznog materijala sakupljenog sa mjesta napada. Žrtve su napadnute bez ikakve provokacije, saopšteno je.

Napadi su podsjetili Njujorčane na jesen 2019. godine, kada je četvoro beskućnika pretučeno na smrt dok su spavali na ulicama Kineske četvrti. Za ubistva je optužen Rendi Santos, takođe beskućnik, koji ne priznaje krivicu za te napade. Prošle godine, četvoro ljudi je izbodeno u istom gradu, a dvojica su podlegla ranama. Napadač, i sam beskućnik, nasumice je nožem napadao druge beskućnike u metrou. Njegovo suđenje još nije počelo.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je kritikovan zbog plana da se beskućnici uklone iz gradske podzemne željeznice, tako što će policajci i socijalni radnici odvraćati ljude od spavanja u vozovima i metro stanicama. Aktivisti kažu da policija čini grešku, i na nepravedan način kriminalizuje nesrećne ljude koji nisu dobili pomoć koja im je potrebna da bi pronašli trajni smještaj. Adams ističe da je beskućništvo kompleksan problem koji su pogoršali pandemija, ekonomski i problemi u domenu mentalnog zdravlja.

Guvernerka New Yorka Kejti Hokal kaže da država radi na povećanju dostupnosti kreveta na psihijatrijskim odjeljenjima bolnica u toj državi.

XS
SM
MD
LG