Linkovi

SAD: Blokiran zahtjev da se ukloni preuzimanje WeChata


he messenger app WeChat is seen in between China flags in this illustration picture taken August 7, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo
he messenger app WeChat is seen in between China flags in this illustration picture taken August 7, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Američka sutkinja blokirala je zahtjev Sekretarijata za trgovinu da Apple i Google uklone preuzimanje kineske aplikacije za razmjenjivanje poruka WeChat do nedjelje uveče. 

Sudija u San Franciscu Laurel Beeler​ navela da je u odluci da su korisnici WeChata koji su podnijeli prijavu "otvorili ozbiljna pitanja u vezi sa standardima Prvog amandmana, kao i zahtjevima da se uvaži stav korisnika u korist podnosilaca prijave".

Preliminarna odluka sudije takođe blokira naredbu Sekretarata da zabrani i ostale transakcije WeChatu u Sjedinjenim Državama, koja bi mogla da oslabi korištenje sajta za trenutne korisnike u Americi. Sekretarijat se još nije oglasio.

WeChat ima 19 miliona korisnika dnevno u SAD, navela je analitička kompanija Aptopija početkom avgusta. Popularna je među kineskim studentima, Amerikancima koji žive u Kini i onima koji imaju privatne ili poslovne kontakte u Kini.

Sekretarijat za pravosuđe naveo je da blokiranje naredbe može da "zaustavi i poremeti odlučnost predsjednika da se izbori sa prijetnjama po nacionalnu bezbednost". Beeler​je odgovorila da "dok su dokazi o prijetnjama po nacionalnu bezbjednost vezani za Kinu (u smislu tehnologije i mobilnih komunikacija) ogromni, dokaza u vezi sa WeChatom ima malo".

Korisnici WeChata koji su podnijeli prijavu, pozdravili su odluku kao "važnu i teško osvojenu pobjedu za milione korisnika u Americi".

Michael Bien​, advokat korisnika naveo je da "Sjedinjene Države nikada nisu ugasile važnu platformu za komunikaciju, čak ni u vrijeme rata. Zabrana WeChata napravila bi ozbiljne probleme u vezi sa Prvim amandmanom, kojom bi se na udaru našla zajednica Amerikanaca kineskog porijekla".

Dodao je da se "zabranom krše Prvim amandanom garantovane slobode govora, čitanja i reagovanja na medijske izvještaje, pravo na organizovanje i saradnju u razne svrhe".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG