Linkovi

Sastanak za umirenje - američki tisak o susretu predsjednika Obame i čelnika 11 srednjeeuropskih zemalja


International Herald Tribune: 'Washington bi morao na Srednju Europu gledati ne samo kroz prizmu 'sigurnosti', već bi s svim tim državama trebao razviti sveobuhvatne, partnerske odnose, počevši s ekonomijom i trgovinom. Jedino će se na taj način odagnati duhovi prošlosti'

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o susretu predsjednika Baracka Obame s premijerima i predsjednicima 11 srednje-europskih država, u Pragu, nakon što je potpisao američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala. Na večeri su bili čelnici Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Litve, Slovenije, Poljske, Slovačke, Latvije, Estonije, Rumunjske i Češke. Razgovaralo se o gospodarskom oporavku od recesije, sigurnosnoj situaciji na kontinentu te o sudjelovanju srednjeeuropskih država u misiji u Afganistanu. Riječ je o zemljama koje su sumnjičave prema Rusiji – piše USA Today – a u posljednje ih je vrijeme posebno brinula najava Baracka Obame da želi popraviti odnose s Moskvom. Bez obzira na moguće razlike u vezi ovog pitanja, Bijela kuća i 11 saveznica iz NATO-a razmjerno su se lako sporazumjeli oko jelovnika na večeri. Jela se piletina, jedino meso koje svi uzvanici na večeri jedu – piše USA Today.

Američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala potpisan je u Pragu, glavnom gradu Češke, koja je članica NATO-a – a ne recimo u neutralnoj Ženevi – upravo zbog toga što je predsjednik Obama želio naglasiti kontinuiranu američku posvećenost sigurnosti Srednje i Istočne Europe, piše list New York Times. U članku se navodi izjava neimenovanog visokog američkog dužnosnika koji je rekao da 'predsjednik Obama želi predsjednicima i premijerima iz ove regije pokazati da Washington danas ima nov pristup Rusiji, te da nema mjesta strahu od Rusa', koji je posljedica hladnog rata. No, kako javlja New York Times, dobar dio češke javnosti takvu politiku Bijele kuće smatra 'tipičnom američkom naivnošću'.

U listu International Herald Tribune dva američka stručnjaka za Srednju Europu, Mark Brzezinski i Wess Mitchell, naglašavaju da je skepsa baltičkih država te Poljske i Češke ipak utemeljena. Te su zemlje u prošlosti često bile izdane od Zapada te ih je i sada strah da će se Amerikanci i Rusi odviše zbližiti 'preko njihovih leđa'. Ova dva autora naglašavaju da je Bijela kuća posljednjih mjeseci dosta radila na tome da umiri takvu zabrinutost. No, Washington bi morao na Srednju Europu gledati ne samo kroz prizmu 'sigurnosti', već bi s svim tim državama trebao razviti sveobuhvatne, partnerske odnose, počevši s ekonomijom i trgovinom. Jedino će se na taj način odagnati duhovi prošlosti, smatraju ova dva američka analitičara.

XS
SM
MD
LG