Linkovi

SAD: nastavlja se kontroverza oko sigurnosnih kamera


Na mjestu kao što je Times Square, gdje nema očekivanja privatnosti i koje je glavna meta ekstremista, građani moraju pristati na zamjenu privatnosti za pojačanu sigurnost

Sigurnosne kamere mogu pomoći vlastima na razne načine – od identificiranja navijača koji divljaju na tribinama do otkrivanja pojednosti o terorističkom napadu. U New Yorku su već instalirane tisuće kamera, no sada se želi otići još i dalje.

Ovih dana, ako se nešto dogodi u javnosti, vjerojatno je negdje snimljeno. U Sjedinjenim Državama je instalirano oko 30 milijuna sigurnosnih kamera koje tjedno snimaju milijarde sati materijala. U New Yorku, mnoge su kamere instalirane nakon terorističkog napada 2001. godine. Na Times Squareu kamere su posvuda, kaže Thomas Sanderson iz Centra za strateške i međunarodne studije:

“Na mjestu kao što je Times Square, gdje nema očekivanja privatnosti i koje je glavna meta ekstremista, građani moraju pristati na zamjenu privatnosti za pojačanu sigurnost."

Ankete pokazuju da Amerikanci podržavaju dodatne sigurnosne kamere na javnim mjestima, no podaci iz Britanije, gdje postoji čitava mreža kamera, pokazuju da one ne odvraćaju od većine zločina. Sigurnosne kamere svakako mogu pomoći policiji da riješe zločine kao što je bio slučaj u identificiranju osumnjičenika za bombaške napade u Londonu prije pet godina.

Kritičari dodaju da troškovi održavanja kamera i nadzor odvlače sredstva od dokazanih metoda osiguravanja reda i zakona.


XS
SM
MD
LG