Linkovi

SAD i Rusija: Smanjenje nuklearnog arsenala za jednu trećinu


Predsjednik Obama o sporazumu telefonski razgovara sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim , 26. mart 2010
Predsjednik Obama o sporazumu telefonski razgovara sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim , 26. mart 2010

Predsjednik Obama i ruski predsjednik Dmitri Medvedev bi 8.aprila trebali potpisati sporazum kojim bi se broj komada nuklearnog oružja velikog dometa na svakoj strani smanjio za jednu trećinu.

Predsjednik Barack Obama je izjavio da novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja sa Rusijom, postignut nakon godine pregovora, šalje poruku o tome da obje zemlje predvode pokret za smanjenje nuklearnog oružja. Predsjednik Obama i ruski predsjednik Dmitri Medvedev bi 8.aprila trebali potpisati sporazum,navjerovatnije u Pragu, kojim bi se broj komada nuklearnog oružja velikog dometa na svakoj strani smanjio za jednu trećinu. Novi sporazum će zamijeniti Strateški sporazum o smanjenju naoružanja, START, koji je potpisan 1991 i istekao u decembru.

Prema tom sporazumu, oružje velikog dometa će u svakoj zemlji biti smanjeno za jednu trećinu. Sporazumom se također predviđa verifikacija i nadgledanje. Obraćajući se reporterima, predsjednik Obama je rekao da će se svijet približiti sigurnijoj budućnosti bez nuklearnog oružja. On je rekao da takvo oružje predstavlja najmračnije dane Hladnog rata i najveće prijetnje sadašnjici.

Danas smo poduzeli još jedan korak naprijed, ostavljajući za sobom ostavštinu 20-og vijeka, i gradeći sigurniju budućnost za našu djecu, rekao je predsjednik Obama.

On je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Bijela kuća je saopćila da je to bio 14-ti susret ili telefonski razgovor između dvojice lidera vezan za novi sporazum. U Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je na državnoj televiziji objavio postizanje sporazuma.

Novi sporazum postavlja novi maksimalni nivo nuklearnog oružja Rusije i Sjedinjenih država, a to je 1550 komada raspoređenih strateških bojevih glava na svakoj strani. To je oko 30% manje od prethodnog broja.

Američki ministar odbrane Robert Gates je rekao da je sporazum značajan korak ka većoj sigurnosti.

Jasno je da možemo postići ciljeve sa manje nuklearnog oružja. Smanjenje sadržano u ovom sporazumu neće utjecati na jačinu našeg nuklearnog arsenala, niti ono ograničava planove za zaštitu Sjedinjenih država i naših saveznika, rekao je ministar Gates.

Državna tajnica Hillary Clinton je rekla da sporazum predstavlja značajno poboljšanje u američko-ruskim odnosima.

Od početka smo predani jačanju američko-ruskih odnosa, jer to smatramo osnovnim u postizanju napretka u našim najvećim prioritetima, od borbe protiv terorizma do nuklearne sigurnosti i neširenja oružja.

Ruski parlament i američki senat sada moraju odobriti sporazum. U Sjedinjenim državama, senatori John Kerry i Richard Lugar su među onima koji će imati ključnu ulogu u odobravanju sporazuma u senatu. Sporazum bi također mogao pomoći jačanju napora ka neširenju oružja, čemu prijete nuklearne ambicije Sjeverne Koreje i Irana. Sjedinjene države rade na postizanju konsensusa sa vodećim svjetskim silama za novi krug sankcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, čija je svrha, kako se vjeruje u Washingtonu, nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG