Linkovi

Američki zvaničnici kažu da Rusija ništa ne poduzima u vezi cyber kriminalaca


Ilustracija
Ilustracija

Čini se da su američka upozorenja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u vezi sa zaštitom cyber kriminalaca skrivenih u Rusiji imala mali utjecaj, smatraju najviši američki službenici za provođenje zakona i cyber dužnosnici.

"Nema naznaka da je ruska vlada poduzela mjere kako bi suzbila aktere ransomwarea koji djeluju u dozvoljenom okruženju koje su tamo stvorili", rekao je Paul Abbate, zamjenik direktora Federalnog istražnog biroa.

"Tražili smo pomoć i saradnju s onima za koje znamo da su u Rusiji, protiv kojih imamo optužnice, a nismo vidjeli ništa", rekao je Abbate. "Dakle, rekao bih da se ništa nije promijenilo u tom pogledu."

Američki predsjednik Joe Biden dva puta je pozvao ruskog lidera da poduzme mjere protiv cyber kriminalaca koji djeluju izvan Rusije - prvo na samitu u junu u Ženevi, a zatim u telefonskom pozivu mjesec dana kasnije.

"Jasno sam mu rekao da Sjedinjene Američke Države očekuju da kada operacija ransomwarea dođe s njegovog tla, iako to ne sponzorira država, očekujemo da će djelovati ako im damo dovoljno informacija o tome tko je to", rekao je Biden novinarima u julu.

Od prvih razgovora, visoki dužnosnici Bijele kuće primijetili su smanjenje napada ransomwarea, iako su oklijevali pripisati promjenu bilo kakvoj akciji Moskve.

"Sadašnje odsustvo kriminalnih aktivnosti ne treba poistovjetiti sa sigurnosnim radnjama", rekao je kasnije u utorak američki nacionalni kibernetički direktor Chris Inglis.

"Još uvijek postoje novčani i vjerovatno geopolitički motivi da se to vrati", rekao je, odbacujući pozive da SAD da krenu u ofanzivu.

Kremlj je više puta poricao bilo kakvu ulogu u nizu ransomwarea i kibernetičkih napada na američke kompanije i infrastrukturu.

Biden i Putin tokom ovogodišnjeg samita u Ženevi.
Biden i Putin tokom ovogodišnjeg samita u Ženevi.

Nakon Bidenovog i Putinovog poziva u julu, Kremlj je izdao saopćenje koje podržava suradnju na području kibernetičke sigurnosti, pozivajući na to da takvi napori "budu trajni, profesionalni i nepolitizirani i da se trebaju provoditi putem posebnih komunikacijskih kanala ... i uz poštivanje međunarodnog prava".

SAD krivi Rusiju ili cyber kriminalce sa sjedištem u Rusiji za niz napada, uključujući napad na IT kompaniju SolarWindsa u decembru 2020. godine, te za ransomware napad na američki naftovod Colonile Pipeline.

Na pitanje u utorak jesu li SAD dosegle točku u kojoj su spremne poduzeti mjere protiv Rusije, zapovjednik američke cyber komande Paul Nakasone je rekao: "Očigledno je da o tome odlučuje predsjednik. Ali te opcije svakako će mu biti ponuđene na razmatranje."

XS
SM
MD
LG