Linkovi

Špijunaža kao networking?


Optuženi 'agenti strane vlade' pred newyorškim sudom
Optuženi 'agenti strane vlade' pred newyorškim sudom

Zajedničko svima – piše Wall Street Journal - bilo je to što im zadatak nije bio domoći se državnih tajni, već jednostavno postati dio američke političke i javne scene te uočiti zanimljive ljude koji bi mogli biti od interesa 'pravim' ruskim špijunima. Zadatak im je zapravo bio klasični networking, a ne špijunaža – piše newyorški list.

Osim što se bave posljedicama ove špijunske afere po američko-ruske odnose, mediji u Sjedinjenim Državama opisuju i njezine prilično živopisne aktere. Tu je navodna špijunska 'krtica' na Harvardu, pa onda kolumnistica najvažnijeg hispaničkog dnevnika u Sjedinjenim Državama poznata po radikalno-lijevim stajalištima te na kraju, seks-bomba koja se nastojala kretati u visokom društvu i u njemu regrutirati potencijalne 'izvore informacija'.

Zajedničko svima – piše Wall Street Journal bilo je to što im zadatak nije bio domoći se državnih tajni, već jednostavno postati dio američke političke i javne scene te uočiti zanimljive ljude koji bi mogli biti od interesa 'pravim' ruskim špijunima. Zadatak im je zapravo bio klasični networking, a ne špijunaža – piše newyorški list.

Annu Chapman, rođenu u Volgogradu, New York Times izdvaja zbog njezine atraktivnosti. U Londonu je radila u banci, u New Yorku je prodavala nekretnine, no – čini se da je najviše bila prisutna na društvenoj sceni Manhattana. Nekoliko sati prije uhićenja, Anna Chapman je sa svog laptopa u jednom newyorškom Starbucksu slala šifrirane sadržaje ruskom agentu koji je bio u automobilu, nekoliko metara dalje – tvrdi FBI.

Vicki Pelaez, komentatorica newyorškog dnevnika na španjolskom jeziku El Diario-La Prensa također je optužena kao 'agent strane vlade' i smatra se pripadnicom ovog špijunskog pothvata za račun Moskve. Kao i njezin suprug, također uhićeni Juan Lazaro, Vicki Pelaez bila je poznata po svojim ljevičarskim stajalištima i kritikama američke politike u Južnoj Americi. Dok je kao novinarka radila u rodnom Peruu, ranih osamdesetih, oteli su je gerilci maoističkog pokreta Tupamarosa. Kamerman koji je bio otet s njom tvrdi da je Vicki Pelaez bila zapravo suučesnica otmice, a ne žrtva – piše New York Daily News.

Donald Heathfield – koji se kolegama na postdiplomskom studiju iz poslovnog managementa na Harvardu predstavljao kao 'Kanađanin' – bio je izvrstan kada je u pitanju networking, odnosno u uspostavljanju profesionalnih i osobnih veza s ljudima koje je sretao - piše Boston Globe. Njegovi se bivši kolege, znanci i susjedi prisjećaju da ga je zanimala vanjska politika, a FBI tvrdi da su pojedine informacije iz razgovora s Amerikancima stizale u Moskvu.

XS
SM
MD
LG