Linkovi

SAD pozdravljaju oslobađanje bjeloruskog novinara RSE


Novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) Aleh Hruzdžilovič u sa suprugom u Litvaniji nakon puštanja iz bjeloruskog zatvora.
Novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) Aleh Hruzdžilovič u sa suprugom u Litvaniji nakon puštanja iz bjeloruskog zatvora.

Sjedinjene Države su pozdravile oslobađanje novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Aleha Hruzdžiloviča, kojeg su bjeloruske vlasti osudile na 18 mjeseci zatvora zbog navodnog učešća u antivladinim demonstracijama sa kojih je izvještavao kao akreditovani novinar.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price, komentarišući 25. septembra puštanje Hruzdžiloviča i drugih privedenih političkih zatvorenika, rekao je da je potez bjeloruskih vlasti "korak u pravom smjeru", ali da potrebno je slijediti još poteza.

"Previše političkih zatvorenika ostaje iza rešetaka u Bjelorusiji", rekao je Price u saopštenju. "Pozivamo na hitno i bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika."

Hruzdžilovič je u Litvaniju stigao 21. septembra u pratnji supruge Marjane, nakon što je pušten iz zatvora u oblasti Mahiliou u kojem je bio od maja.

Predsjednik RSE Jamie Fly, koji je ranije osudio Hruzdžilovičevu zatvorsku kaznu kao "nelegitimnu", pozdravio je njegovo puštanje na slobodu.

Fly je napomenuo da su još dvojica Bjelorusa, koji su u zatvoru nakon demonstracija - konsultant i bloger RSE Ihar Losik i dopisnik Andrej Kuznečik -ostaju iza rešetaka i da bi "takođe trebali odmah biti pušteni na slobodu".

Sud u Minsku je početkom marta osudio Hruzdžiloviča zbog prisustva na masovnim protestima koji su osporili zvanične rezultate predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020. godine, koji su autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodijelili šesti mandat na vlasti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG