Linkovi

Dim od šumskog požara u Kaliforniji povezan sa preko 52.000 smrtnih slučajeva u jednoj deceniji


Požar Delta u Nacionalnoj šumi Shasta-Trinity, Kalifornija, 6. septembra 2018.
Požar Delta u Nacionalnoj šumi Shasta-Trinity, Kalifornija, 6. septembra 2018.

Zagađenje od šumskih požara dovelo je do smrti više od 52.000 ljudi u jednoj deceniji u Kaliforniji, prema novoj studiji koja je analizirala zdravstvene efekte dugotrajnog izlaganja dimu.

Gledajući podatke od 2008. do 2018., istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu analizirali su PM2,5 zagađivače u vazduhu – nazvane po veličini manjoj od 2,5 mikrometara – koji su ispušteni iz šumskih požara i otkrili smrtonosni uticaj na lokalno stanovništvo koji je daleko veći od broja smrtnih slučajeva koji se mogu direktno pripisati fizičkoj šteti od šumskih požara.

Rachel Connolly, vodeća autorka studije, rekla je u saopštenju za medije da su brojke veće od prethodnih procjena jer su se prethodna istraživanja prvenstveno fokusirala na kratkoročne posljedice zagađenja na zdravlje.

"Sve veći broj istraživanja sugerira da su čestice iz dima šumskog požara štetnije za ljudsko zdravlje od čestica iz drugih izvora zagađenja", dodala je. “Društvo mora ulagati u upravljanje šumama i ublažavanje klimatskih promjena, što bi moglo donijeti značajne zdravstvene koristi.”

Studija kaže da su ozbiljnost i rizik od šumskih požara u Kaliforniji porasli u posljednjih nekoliko decenija. Istraživači su procijenili ekonomski uticaj zagađivača šumskih požara, uključujući liječenje oboljelih, na 432 do 456 milijardi dolara.

Prethodna studija koja je analizirala uticaj šumskih požara u Kaliforniji 2018. procijenila je 3.652 preuranjene smrti od izloženosti dimu od šumskih požara, ali studija UCLA procijenila je više od 12.000 smrtnih slučajeva u istom vremenskom periodu. Istraživači UCLA kažu da se razlika može pripisati korištenju specifičnijih zdravstvenih podataka.

Rekordni toplotni val koji se ove sedmice proširio Kalifornijom izazvao je zabrinutost da bi sezona šumskih požara mogla biti gora ove godine. Posljednje dvije sezone požara bile su blage, uglavnom zbog vlažnih zima.

Požari u državi ove godine su uglavnom bili požari trave, koji ne dostižu goruću temperaturu šumskih požara i lakše se gase.

Iako su šumski požari prirodna i neophodna komponenta divljine, klimatske promjene uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva učinile su ih većim i toplijim.

"Važnost upravljanja požarima samo će rasti u narednim decenijama kako se aridifikacija intenzivira s klimatskim promjenama i sve više regija je podložno požarima", navode istraživači u radu.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG