Linkovi

CIA planira veće prisustvo širom svijeta


CIA
CIA

Glavna špijunska agencija SAD sprema se da poveća prisustvo širom planete kako bi eliminisala takozvane "obavještajne rupe" i odgovorila na sve veću prijetnju velikih sila kao što su Rusija i Kina.

Direktorica CIA-e Gina Haspel nazvala je zaokret od kontra-terorizma ka tradicionalnijoj špijunaži protiv pojedinačnih država-nacija - "strateškim prioritetom", navodeći da je potreba za dobijanjem boljih obavještajnih podataka o sadašnjim i potencijalnom američkim rivalima među "najtežim pitanjima" sa kojima se špijunska agencija suočava.

"Pojačavamo fokus na protivnike iz država-nacija", rekla je Haspel publici na svom nekadašnjem fakultetu - Univerzitetu Louisville - u prvom javnom nastupu od kada je u maju položila zakletvu kao direktorica CIA-e.

Direktorica CIA-e Gina Haspel obraća se publici u na Univerzitetu Louisville, 24. septembra 2018.
Direktorica CIA-e Gina Haspel obraća se publici u na Univerzitetu Louisville, 24. septembra 2018.

Takođe je izjavila da je riješena da "poveća broj agenata stacioniranih u inostranstvu."

"Veće prisustvo u stranim zemljama omogućava snažniji, bolji položaj", rekla je.

U okviru te inicijative, Haspel je navela da se CIA nada da će regrutovati više govornika stranih jezika, između ostalih zaposlene koji tečno govore kineski, arapski, farsi, turski, francuski i španski. Takođe je navela da špijunska agencija "sarađuje tiješnje nego ikada ranije sa saveznicima širom svijeta."

Komentari Gine Hapsel odražavaju prioritete koji su, krajem prošle godine, iznijeti u široj američkoj Strategiji nacionalne bezbjednosti, koja predviđa američki na odgovor na poteze različitih neprijatelja načinjene da bi se promijenila globalna ravnoteža moći na štetu SAD.

Gina Haspel sluša predsjednika Trumpa na ceremoniji polaganja zakletve pred njeno stupanje na dužnost kao šefice CIA-e.
Gina Haspel sluša predsjednika Trumpa na ceremoniji polaganja zakletve pred njeno stupanje na dužnost kao šefice CIA-e.

Zabirnutost zbog Kine

Direktorica CIA-e izrazila je posebnu zabrinutost u pogledu Kine, za koju je rekla da "radi na tome da umanji američki uticaj kako bi sprovodila sopstvene ciljeve".

"Veoma pažljivo pratimo dešavanja koja nama djeluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van sopstvenog regiona, u mjestima kao što su Afrika, Latinska Amerika, ostrva u Pacifiku, Južna Azija", rekla je Haspel.

"Zabrinuti smo zbog nekih od taktika koje koriste, nudeći siromašnim zemljama investicije i zajmove koje te zemlje možda neće moći da vrate", izjavila je direktorica CIA-e. "Želimo da te zemlje budu svjesne sopstvenog suvereniteta i toga da strane investicije u njihovu strukturu i infrastrukturu njihove nacionalne bezbjednosti mogu da, u jednom trenutku, dovedu do ugrožavanja tog suvereniteta."

Prioriteti CIA-e

Haspel je iznijela nekoliko prioriteta svoje agencije.

Raznovrsno osoblje: Haspel ističe da je, u vijreme dok je radila u CIA-i krajem 1980-ih, to bila "organizacija sa potpunom dominacijom muškaraca."

"Ne bi trebalo nikoga da iznenadi što je jedan od mojih glavnih prioriteta od kada sam postala direktorica bio da se borim za raznovrsnost i inkluzivnost", rekla je. "Naša globalna misija u CIA-i zahtjeva da regrutujemo i zadržimo najbolje, najperspektivnije ljude koje Amerika može da pruži, bez obzira na pol, rasu ili kulturno poreklo."

Narkotici: "CIA će uložiti znatno više sredstava u suzbijanje trgovine narkoticima u inostranstvu", rekla je Haspel nazivajući epidemiju opijata prijetnjom koja je "ubila daleko više Amerikanaca nego bilo koja teroristička grupa."

Sekretar za pitanja veterana Robert Wilkie i direktorica CIA-e GIna Haspel prisustvuju sastanku kabineta u Bijeloj kući 16. avgusta 2018.
Sekretar za pitanja veterana Robert Wilkie i direktorica CIA-e GIna Haspel prisustvuju sastanku kabineta u Bijeloj kući 16. avgusta 2018.

Iran: Haspel je količinu novca koju Teheran nastavlja da ulaže da bi podržao vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, povećao uticaj u Bagdadu i podržao pobunjene Hutije u Jemenu nazvala "iznenađujućom", imajući u vidu ekonomske probleme te zemlje.

"Pomno pratimo iranske zloćudne aktivnosti u regionu. Željeli bismo da se suprotstavimo tim aktivnostima kako bi zemlje u pitanju mogle da same odrede svoj put", dodala je.

Transparentnost: "Nama u CIA-i nema ničeg važnijeg od obaveze da zaslužimo povjerenje američkih građana", kazala je Haspel. "Nema druge velike obavještajne agencije na svijetu koja je podvrgnuta tako sveobuhvatnom nadzoru kao što je naš slučaj ali upravo tako i treba da bude."

Prije nego što je potvrđena za direktorku CIA-e, Haspel je bila predmet snažnih kritika zbog svoje uloge u superviziji tajnog centra za ispitivanje zatvorenika na Tajlandu i uloge u uništenju traka sa snimcima ispitivanja.

Moral: "CIA ima veoma izdržljivo i snažno osoblje izuzetno koncentrisano na svoje misije", rekla je Haspel. "Imamo tendenciju da ne obraćamo pažnju na politička previranja i rasprave u prestonici".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG