Linkovi

SAD objavile broj nuklearnih glava u svom arsenalu


SAD objavile broj nuklearnih glava u svom arsenalu
SAD objavile broj nuklearnih glava u svom arsenalu

Nedavno objavljeni dokumenti otkrivaju da su prošlog rujna Sjedinjene Države posjedovale 5113 bojevih glava u svojim zalihama nuklearnog oružja

Sjedinjene su Države nedavno objavile broj nuklearnih bojevih glava koje imaju u svom arsenalu. No, objavljivanje tog podatka ima dobrih i loših strana.

Nedavno objavljeni dokumenti otkrivaju da su prošlog rujna Sjedinjene Države posjedovale 5113 bojevih glava u svojim zalihama nuklearnog oružja.

Daryl Kimball, izvršni direktor Udruge za kontrolu naoružanja, privatne istraživačke tvrtke, raščlanjuje te brojeve: "Taj broj uključuje bojeve glave razmještene na dalekometnim sustavima, kao i strateške bojeve glave koji su u rezervi, te bojeve glave na sustavima kratkog dometa. To ne uključuje bojeve glava koje su rashodovane i čekaju na razmontiravanje. Stručnjaci vjeruju da postoji između 4000 i 5000 takvih bojevih glava."

Objavljivanje ovih podataka najavila je američka državna tajnica Hillary Clinton na otvaranju Konferencije o neširenju nuklearnog oružja u New Yorku ranije ovog mjeseca, te je rekla da otkrivanje tog broja neće oslabiti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Stručnjaci poput Daryla Kimballa kažu da je desetljećima točan broj nuklearnih bojevih glava u američkom arsenalu bio dobro čuvana tajna: "Dugo vremena smatralo se ako Sjedinjene Države i druge zemlje otkriju broj nuklearnih bojevih glava koje imaju, da bi to, kao prvo, otkrilo određene slabosti svojem glavnom protivniku, u američkom slučaju Sovjetskom Savezu. Drugo, to može pomoći otkriti količinu plutonija i visoko obogaćenog urana potrebnog za izgradnju nuklearnih uređaja. Taj potonji podatak poznat je već neko vrijeme."

Mnogi analitičari pozdravili su odluku Obamine administracije. Jedan od njih je umirovljeni veleposlanik Tom Graham, visoki diplomat koji je bio uključen u sve pregovore o kontroli naoružanja i neširenja nuklearnog naoružanja u posljednjih 30 godina: "To je odluka koju je trebalo donijeti godinama ranije. Ne vidim razloga zašto poslije Hladnoga rata, osobito mnogo godina nakon Hladnoga rata, ova vrsta informacije ne može biti javno dostupna. I ja bi htio potaknuti ostale države s nuklearnim oružjem, sve njih, da urade istu stvar. To povećava povjerenje javnosti, i pomaže međunarodnoj stabilnosti. U tom pogledu to je vrlo pozitivan korak."

No, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima i stručnjak za kontrolu oružja John Bolton se ne slaže s time. On kaže da je odavanje broja nuklearnih bojevih glava u washingtonskom arsenalu bila pogreška: "Korisno je da taj broj nije potvrđen javnosti, to ostavlja potencijalnim neprijateljima da nagađaju. Radi se o ustupku Obamine administracije u nadi da će odobrovoljiti inozemstvo. To je dokaz iznimno naivnog mišljenja da je američko nuklearno naoružanje nekako provokativno za svijet i da će ostale vlade, ako mi budemo transparentni, odustati od svojih težnji za proliferacijom, da će biti očarani našom dobrom voljom i da će mir zavladati."

Analitičari, kao što su veleposlanik Tom Graham, kažu američki objava dolazi u vrijeme kada su nuklearna pitanja na naslovnicama medija: "Američka objava je nedavno puštena u opticaj, novi mirovni sporazum START nedavno je potpisan. Vise se dogodilo po pitanju nuklearne sigurnosti i neširenja nuklearnog oružja u posljednja dva mjeseca nego u prošlih deset godina."

Graham i drugi kažu da je sada težište na mjesec dana dugoj konferenciji u New Yorku. Analitičari kažu da to okupljanje više od 180 zemalja mora pronaći način za jačanje sporazuma i na taj način držati pitanje nuklearnog oružja u žiži pozornosti.

XS
SM
MD
LG