Linkovi

Američki naučnici: Obećavajući rezultati lijeka za COVID19


People wait in line to be tested for COVID-19 at a testing site in the North Hollywood section of Los Angeles on Saturday, Dec. 5, 2020. With coronavirus cases surging at a record pace, California Gov. Gavin Newsom announced a new stay-at-home order…
People wait in line to be tested for COVID-19 at a testing site in the North Hollywood section of Los Angeles on Saturday, Dec. 5, 2020. With coronavirus cases surging at a record pace, California Gov. Gavin Newsom announced a new stay-at-home order…

Naučnici s Univerziteta Georgia ispituju efikasnost jednog antivirusnog lijeka, MK-4482 / EIDD-2801 u terapiji oboljelih od COVID-19 i imaju obećavajuće rezultate.

Mala grupa naučnika iz Atlante, koju je predvodio dr. Richard Plemper, ugledni univerzitetski profesor u saveznoj državi Georgia, izvorno je otkrila da je lijek efikasan protiv virusa gripe. Lijek se uzima oralno (na usta), što olakšava njegovu primjenu.

"Ovo je prva demonstracija oralno dostupnog lijeka koji brzo blokira prenos SARS-CoV-2", rekao je Plemper.

MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promijeniti igru.
dr. Richard Plemper

MK-4484 ili EIDD-2801 su šifre za lijek naziva Molnupiravir, molekulu koja može zaustaviti repliciranje RNK virusa, kakav je SARS-CoV-2. Radi se o nukleozidnom derivatu N4-hidroksicitidin, koji se „ugrađuje“ u virusnu RNK i uvodi greške u njenom kopiranju, što dovori do prekida repliciranja virusa.

Kako virusi nisu živi organizmi, nego infektivne čestie na granici živog i neživog, tako ne govorimo razmnožavanju ili diobi virusa, nego o njihovom repliciranju.

Grupa je rad objavila početkom decembra u respektabilnom naučnom časopisu Nature Microbiology.

Lijek je testiran na životinjama i to feretkama i tu je pokazao dobre rezultate. Naime, već je uočeno da se kune feretke mogu inficirati SARS-CoV-2 virusom, ali dobijaju samo lakši oblik bolesti, i sve to čini ove životinjem dobrim modelom za proučavanje efikasnosti lijekova za COVID-19.

Ipak, treba uvijek imati na umu da efikasnost određenog lijeka u pretkliničkim ispitivanjima ne mora da se pokaže dobrom i u ispitivanjima na ljudima. Ovaj lijek je trenutno u Fazi II i Fazi III kliničkih ispitivanja i nakon njih ćemo znati više o efikasnosti ove molekule kod ljudi. To znači i da se još ne može nabaviti u apotekama niti koristiti.

Postojanje efikasnog lijeka protiv COVID-19 bi moglo smanjiti broj teških kliničkih slika kod kojih se razvijaju različite komplikacije i mogu imati smrtni slučaj, ali i smanjiti prenos virusa u zajednici, ako bi inficirane osobe u ranoj fazi infekcije počele uzimati lijek koji sprječava replikaciju virusa. Također, efikasan lijek bi smanjio i broj dana hospitalizacije i izolacije, što bi olakšalo psihički i socioekonomski teret infekcije i pandemije.

Drugi testirani lijekovi, poput Remdesivira nisu ispunili očekivanja i Svjetska zdravstvena organizacija Remdesivir ne preporučuje. Kod primjene ovog lijeka je primjećeno da nešto malo skraćuje hospitalizaciju, ali ne smanjuje smrtnost.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG