Linkovi

Summit o globalnoj nuklearnoj sigurnosti - 'potpun uspjeh'


U zajedničkoj izjavi, koji su potpisali svi sudionici, navode se konkretne mjere koje bi smanjile šansu da nuklearno oružje, oprema ili materijal dođu u ruke terorista.

U Washingtonu je sinoć završen summit predsjednika i premijera 47 država o sigurnosti nuklearnih arsenala i postrojenja. Glavna tema ovog skupa bila je kako spriječiti da se nuklearnog oružja domognu teroristi. U obraćanju suidonicima skupa, na njegovu zatvaranju, predsjednik Barack Obama je rekao da je postignut dogovor da se svi 'nuklearni materijali prikladno osiguraju u roku od sljedeće četiri godine.' Američki je predsjednik rekao da je postignut značajan napredak u ostvarenju vizije da svijet jednog dana bude potpuno bez nuklearnog naoružanja.

U zajedničkoj izjavi, koji su potpisali svi sudionici, navode se konkretne mjere koje bi smanjile šansu da nuklearno oružje, oprema ili materijal dođu u ruke terorista. Ove mjere uključuju međusobnu suradnju u sprečavanju ilegalne trgovine nuklearnim materijalom te informacijama u vezi njih. Sljedeći međunarodni skup o ovoj tematici održat će se 2012. u Južnoj Koreji.

Na tiskovnoj konferenciji nakon završetka skupa u Washingtonu, predsjednik Obama je rekao da je Sjeverna Koreja izabrala 'put ekstremne izolacije', jer se povukla iz multilateralnih pregovora o prestanku tamošnje proizvodnje atomskog naoružanja. Predsjednik Obama je rekao da takva odluka sjevernokorejskih vlasti vrlo šteti narodu te zemlje. On je također odao priznanje ruskoj vladi koja je najavila zatvaranje svog 52 godine starog reaktora na plutonij u Sibiru, gdje se proizvodilo i nuklearno oružje.

Na marginama summita, predsjednik Obama i državna tajnica Hillary Clinton su lobirali za pooštrenje sankcija protiv Irana, zbog tamošnjeg nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da mu je cilj proizvodnja nuklearnog naoružanja. Američki je predsjednik prekjučer dobio obećanje kineskog kolege Hu Jintaoa, o podršci u Vijeću sigurnosti, kada se bude glasalo o novom krugu sankcija protiv Teherana.

Međutim, predstavnik kineske vlade jučer je izjavio da se Peking zalaže za nastavak dijaloga s Iranom te da će podržati sankcije jedino ako se cilj ne postigne diplomatskim putem. Iran, Sjeverna Koreja i Sirija – koje nisu bile pozvane na summit u Washingtonu - kritizirale su Zapad, zbog njegovih nuklearnih arsenala.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da ne očekuje da će Iran biti spreman za proizvodnju nuklearnog oružja za barem još godinu dana. Gates je u ovoj izjavi komentirao tvrdnju čelnog iranskog dužnosnika odgovornog za nuklearnu energiju koji je rekao da će njegova zemlja u roku od mjesec dana postati članica 'svjetskog nuklearnog kluba', te da to čini kako bi odvratila napad drugih zemalja.

Iranski dužnosnik Behzad Soltani izjavio je da se druge zemlje tada neće usuditi niti pomisliti da napadnu Iran. Na summitu o nuklearnoj sigurnosti, predsjednik Barack Obama pozvao je jučer međunarodnu zajednicu da 'brzo i odlučno' usvoji nove sankcije protiv Teherana.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio je da je netom okončani summit o globalnoj nuklearnoj sigurnosti bio 'potpun uspjeh'. Govoreći u washingtonskom think-tanku Brookings, ruski je čelnik rekao da je ovaj susret državnika iz više od četrdeset zemalja potvrdio duboku zabrinutost cijelog svijeta u vezi opasnosti širenja nuklearnog naoružanja, opreme i materijala. Predsjednik Medvjedev također je pozdravio – kako se izrazio – promjenu atmosfere u američko-ruskim odnosima, te je najavio da će Moskva surađivati s Washingtonom u rješavaju svih globalnih problema.

U svom izlaganju on je također spomenuo da dvije zemlje 'ne bi trebale jedna drugoj dijeliti lekcije o tome kako se treba ponašati'.

Medvjedev je pozvao Washington da podrži članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, bez postavljanja dodatnih uvjeta koji bi – kako je rekao – bili ponižavajući za Rusiju. Moskva smatra da Sjedinjene Države već godinama blokiraju njezino članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. U odnosima dviju zemalja ima niz otvorenih problema koji se tiču trgovine, ali i drugih bilateralnih pitanja.

XS
SM
MD
LG