Linkovi

SAD: Najmanji broj prijava za pomoć nezaposlenima u posljednjih sedam mjeseci


Oglas za posao u mestu u saveznoj državi Illinois (Foto: AP/Nam Y. Huh)
Oglas za posao u mestu u saveznoj državi Illinois (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Broj Amerikanaca koji su se u prethodnoj nedjelji prijavili za beneficije za nezaposlene pao je na najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci, a tržište rada izgleda otporno na više kamatne stope koje su uvedene da bi se „usporilo” zapošljavanje.

Broj američkih prijava pao je za 13.000 na 216.000 za nedjelju koja se završila 2. septembra, saopštio je Sekretarijat za rad. To je najniži nivo od februara.

Zahtjevi za beneficije za nezasposlene se smatraju reprezentativnim alatom za računanje broja otpuštanja u datoj nedelji.

Federalne rezerve (FED), koje se već drugu godinu zaredom bore protiv inflacije, podigle su kamatne stope 11 puta na 5,4 odsto, što je najviši nivo u poslednje 22 godine.

Cilj povećanja stope je da se uspori tržište rada i snize plate, za koje mnogi ekonomisti vjeruju da potiskuje rast cijena.

Iako su se neki elementi inflacije značajno smanjili - sa čak devet odsto na oko tri - otkako je FED počeo da povećava kamatne stope, tržište rada se održalo bolje nego što su mnogi očekivali.

Prošle nedjelje je vlada izvijestila da su poslodavci u SAD u augustu otvorili 187.000 radnih mjesta, što je još jedan znak zdravog tržišta rada.

Američka privreda je ove godine dodavala u prosjeku oko 236.000 radnih mjesta mjesečno, što je pad u odnosu na porast tokom pandemije u prethodne dvije godine, ali i dalje veliki broj.

Nedavni podaci američke vlade također su pokazali da je broj otvorenih radnih mjesta u julu pao na 8,8 miliona, što je najmanje od marta 2021. godine.

Međutim, brojke su i dalje neuobičajeno jake s obzirom na to da prije 2021. mjesečni broj radnih mjesta nikada nije bio veći od osam miliona.

XS
SM
MD
LG