Linkovi

SAD: Mlađe generacije lakše primjećuju lažne vijesti


A screenshot of a Buzzfeed News graph on fake news analysis (courtesy of Buzzfeed News)
A screenshot of a Buzzfeed News graph on fake news analysis (courtesy of Buzzfeed News)

Prema nedavnim studijama i anketama koje je objavila novinska kuća Axios, pripadnici takozvanih generacija Z će manje pasti na širenje dezinformacija i lažnih vijesti.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances pokazalo je da su Amerikanci stariji od 65 godina - poznati i kao "baby boomeri" ​ vjerovatnije će dijeliti lažne vijesti na Facebooku, nego mlađi Amerikanci rođeni nakon 1996. godine (Generacija Z).

Podaci ankete iz 2016. pokazali su da su bumeri podijelili gotovo sedam puta više lažnih vijesti na Facebooku od mlađih Amerikanaca u dobi od 18 do 29 godina.

"Naše najsnažnije i najdosljednije otkriće je da su stariji Amerikanci vjerovatnije dijelili članke s domena lažnih vijesti", navodi se u studiji. "Ovaj odnos vrijedi čak i kada uvjetujemo druge čimbenike, poput obrazovanja, pripadnosti stranci, ideološkog samoplasiranja i ukupne aktivnosti postavljanja."

Među studentima generacija Z, njih 83% većinu vijesti prima sa web lokacija i društvenih mreža, izvijestio je Axios iz ankete na 868 studenata na College Reactionu.

Društveni mediji i internetski sadržaj igraju ogromnu ulogu kao izvor informacija generacija Z.

Prema istraživanju iz 2018. Pew Research Center survey koje se fokusiralo na Facebook, Twitter i Instagram, „95% djece od 13 do 17 godina ima pristup pametnom telefonu, a sličan udio (97%) koristi barem jednu od sedam glavnih internet platformi. "

Ali samo 7% studenata generacije Z smatra da su društveni mediji najpouzdaniji izvor vijesti. Umjesto toga, više od 50% učenika generacije Z izjavilo je da vjeruje da su internetske novine i web stranice od najviše povjerenja, izvijestio je Axios.

Jaz razmjene lažnih informacija među dobnim skupinama mogao bi biti postojati jer generacije Z i mlađi Amerikanci bolje razumiju društvene medije i distribucije internetskih sadržaja, naveo je Axios.

Internetsko iskustvo generacije Z s društvenim mrežama moglo bi biti ono zbog čega će vjerojatnije uočiti razliku između vjerodostojnih izvora i lažnih vijesti.

*Alexandra Macia doprinijela je ovom izvještaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG