Linkovi

SAD-Kina: Susret u Minhenu za smirivanje tenzija


Američki državni sekretar Antony Blinken, desno, pozdravlja glavnog kineskog diplomatu Wang Yija na Baliju 9. jula 2022. Njih dvojica su se ponovo sreli 18. februara 2023. u Minhenu, Njemačka.
Američki državni sekretar Antony Blinken, desno, pozdravlja glavnog kineskog diplomatu Wang Yija na Baliju 9. jula 2022. Njih dvojica su se ponovo sreli 18. februara 2023. u Minhenu, Njemačka.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u subotu u Minhenu s najvišim kineskim diplomatom Wang Yijem i rekao mu da se kršenje američkog vazdušnog prostora kineskim balonom za nadzor na velikim visinama više nikada ne smije ponoviti.

Blinken je bio direktan i iskren tokom cijelog sastanka koji je trajao oko sat vremena, navodi State Department.

“Sekretar je jasno stavio do znanja da se Sjedinjene Države neće zalagati za bilo kakvo kršenje našeg suvereniteta i da je NRK program balona za nadzor na velikim visinama – koji je ušao u zračni prostor preko 40 zemalja na 5 kontinenata – otkriven svijetu, ” Ned Price, glasnogovornik State Departmenta rekao je u izjavi nakon sastanka, nazivajući Kinu punim imenom Narodna Republika Kina.

Blinken je također upozorio Wanga na "implikacije i posljedice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji ili pomoć u izbjegavanju sistemskih sankcija", rekao je Price.

Kineska državna novinska kuća objavila je da se Vang sastao s Blinkenom na zahtjev SAD-a i da je Vang iznio "zvaničnu poziciju" Kine, tražeći od SAD-a da "promijene kurs" i poprave štetu nanesenu bilateralnim odnosima koju su izazvale SAD ". i zloupotreba sile.”

Njih dvojica su se sastali na nepoznatoj lokaciji u pokušaju koji se smatra pokušajem smirivanja rastućih tenzija između dvije zemlje.

Sastanak na marginama Minhenske sigurnosne konferencije prvi je razgovor licem u lice između dvojice visokih diplomata otkako su SAD ovog mjeseca oborile kineski špijunski balon. Incident je doveo do toga da Blinken odgodi planirani put u Peking.

"Ne smeta mi da pričamo", rekao je republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline novinarima u subotu uveče, misleći na Blinkenov sastanak sa Vangom.

Graham je dodao da je kinesko odbijanje "ideje o korištenju nuklearnog oružja u ovom (ukrajinskom) sukobu" "loš dan za Rusiju".

Ranije u subotu, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla je publici na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da je zabrinuta zbog produbljivanja odnosa vlade Pekinga s Moskvom otkako je Rusija napala Ukrajinu. Harris je dodala da bi kineska podrška Rusiji usred njenog rata protiv Ukrajine potkopala međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Također u subotu, Wang - čija je titula direktor Ureda Komisije za vanjske poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine - rekao je da je američko obaranje kineskog "zračnog broda - čisto kršenje međunarodne prakse".

"Ovo ponašanje je nezamislivo i graniči se s histerijom", rekao je Wang publici na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. "To je 100% zloupotreba sile."

Dana 3. februara, Blinken je telefonom rekao Vangu da je špijunski balon, koji je lebdio preko kontinentalnog dijela SAD-a, bio "neodgovoran čin i jasno kršenje suvereniteta SAD-a i međunarodnog prava koje je narušilo svrhu" Blinkenovog putovanja. Kina je rekla da se radi o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa i kasnije optužila da su SAD izvele više od 10 letova balonom iznad Kine od maja 2022. SAD su odbacile obje tvrdnje.

Američki zvaničnici kažu da je odbijanje kineske vojske da razgovara sa kolegama iz Pentagona nakon što je balon oboren prošle sedmice bio opasan razvoj događaja.

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je novinarima tokom telefonskog brifinga u subotu da je Blinken "iskreno izjavio razočarenje" SAD.

“Mislimo da je to žalosno. A to nije način na koji bi naše dvije strane trebale da posluju”, rekao je visoki zvaničnik.

Diskusija o Tajvanu

Došlo je i do “iskrene razmjene o Tajvanu” gdje je najviši američki diplomata naglasio važnost “održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Kina polaže pravo na suverenitet nad Tajvanom, što je odbacila samoupravna demokratija. SAD ne zauzimaju stav o suverenitetu Tajvana, niti SAD podržavaju nezavisnost Tajvana.

SAD su saopštile da ostaju privržene svojoj dugogodišnjoj, dvostranačkoj politici „Jedne Kine“, vođenoj Zakonom o odnosima s Tajvanom, Tri zajednička saopštenja i Šest uvjeravanja.

Politika Washingtona „Jedne Kine” razlikuje se od Pekingovog principa „Jedne Kine”. SAD kažu da se ne slažu sa stavom NRK-a i zamolile su NRK da javno ne lažno predstavlja politiku SAD-a.

Kineski zvaničnici odbacili su Zakon o odnosima s Tajvanom, nazivajući američki zakon koji reguliše njegove odnose sa Tajvanom "nezakonitim i nevažećim".

XS
SM
MD
LG