Linkovi

Devetoro optuženih da su za Kinu radili kao ilegalni agenti u SAD


Zastava i grb Sekretarijata za pravosuđe SAD ispred sjedišta u Washingtonu, 10. maja 2021.
Zastava i grb Sekretarijata za pravosuđe SAD ispred sjedišta u Washingtonu, 10. maja 2021.

Devet osoba optuženo je da su u Sjedinjenim Državama radili kao ilegalni agenti Kine.

Grupa je navodno "sprovodila nadzor i uključila se u kampanju uznemiravanja, uhođenja i prinude nad određenim stanovnicima Sjedinjenih Država, kako bi se oni vratili u NRK kao dio globalnog, usaglašenog i nezakonitog napora za repatrijaciju poznatog kao 'Operacija lov na lisice'", kaže se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe.

"Neregistrovanim, lutajućim agentima stranih sila nije dozvoljeno da učestvuju u tajnom nadzoru američkih rezidenata na američkom tlu, a njihovo ilegalno ponašanje suočiće se sa punom snagom američkog zakona", rekla je u saopštenju Džeklin M. Kasulis, vršiteljka dužnosti američkog pravobranioca za istočni okrug Njujorka.

Optuženi su Tu Lan (50), Žai Jongkiang (46), Hu Ji (46) i Li Minjun (65), svi iz Kine; Žu Feng, 34, kineski državljanin sa prebivalištem u Kvinsu, Njujork; Majkl Mekmahon, 53, iz Mavaha, Nev Džerzi; Ženg Konging, 24, iz Bruklina, Njujork; i Žu Iong, zvani Džejson Žu, 64, iz Norvika, Konektiket. Ime devetog optuženog ostaje pod pečatom.

Prema saopštenju za štampu, osumnjičeni su optuženi da su djelovali "po nalogu i pod kontrolom" kineskih zvaničnika pokušavajući da iznude povratak u Kinu dvije osobe identifikovane samo pseudonimima Džon Dou 1 i Džejn Dou 1.

U izjavi se navodi da je oko 2012. i 2014. godine kineska vlada navela međunarodnu policijsku organizaciju Interpol da izda "crvena obavještenja" upozoravajući policiju širom svijeta da se za njima traga u Kini zbog pronevjere i primanje mita - krivična djela koja izriču maksimalnu kaznu smrti i doživotnog zatvora.

Njih devet je potom "učestvovalo u međunarodnoj kampanji za pretnju, uznemiravanje, nadzor i zastrašivanje Džona Doa 1 i njegove porodice, kako bi se prisilili Džona Doa 1 i Džejn Dou 1 da se vrate u NRK", rekli su pravosudni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG