Linkovi

SAD i Kanada uvele nove sankcije Bjelorusiji


ARHIVA - Predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, u predgrađu Sankt Petersburga (Foto: Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
ARHIVA - Predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, u predgrađu Sankt Petersburga (Foto: Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Sjedinjene Države i Kanada srijedu su uvele nove sankcije Bjelorusiji. Iz američkog Sekretarijata za finansije saopšteno je da je sankcionisano osam pojedinaca i pet entiteta zbog navodnog finansiranja bjeloruske vlade.

"Ovaj potez usmjeren je protiv nekoliko entiteta umiješanih u dalju represiju civilnog drušva za koju je odgovoran bjeloruski režim, njegovo saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini i obogaćivanje represivnog lidera režima Aleksandra Lukašenka", navodi se u saopštenju sekretarijata.

Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam entiteta, a na spisku su vladini zvaničnici, sudije, direktor državne televizije, ministarstvo odbrane, vojne i tehnološke firme, saopšteno je u srijedu iz kanadske vlade.

Lukašenko je više puta optužio zapadne zemlje da pokušavaju da ga svrgnu s vlasti poslije masovnih protesta protiv njegovog režima 2020. godine, koji su izbili nakon predsjedničkih izbora na kojima je - prema navodima opozicije - bjeloruski lider pobijedio zahvaljujući prevari. Lukašenko je odbacio te optužbe i istovremeno se oštro obračunao sa svojim protivnicima.

Zapadne sankcije uvedene su tokom prethodnih godina Bjelorusiji zbog navodnog obračuna sa demonstrantima i izborne krađe. Minsk je takođe dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Među pojedincima i entitetima, kojima su uvedene nove američke kaznene mjere, su tri državna preduzeća i direktor i ogranak jedne od tih firmi, saopštio je Sekretarijat za finansije.

Sankcionisano je i četvoro službenika jedne bjeloruske vladine službe, tri pojedinca koja su omogućavala izbjegavanje sankcija u znak podrške Lukašenkovoj vladi, a uvedena je i zabrana za jednu letjelicu koja je identifikovana kao blokirana imovina.

Sankcije su između ostalog uvedene državnoj bjeloruskoj avio-kompaniji Belavia i bjeloruskoj željezari koja je takođe sankcionisana u Evropskoj uniji.

Kažnjena je i firma povezana sa željezarom, sa sjedištem na Floridi, pod nazivom "BEL-KAP-STEEL LLC".

Bjelorusija, na čijem čelu je od 1994. godine Lukašenko, najveći je saveznik Rusije od ostalih bivših sovjetskih republika. Rusija je u maju rasporedila taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG