Linkovi

Americi prijeti nestašica kamenica


Americi prijeti nestašica kamenica
Americi prijeti nestašica kamenica

Sal Sunseri: "Već se osjeća da je zaliha manje. Istočna strana rijeke, gdje trenutno ne ribarimo, jedno je od ušća koja su najplodnija kamenicama u svijetu. Zbog toga smo poduzeli mjere opreza i zatvorili ga. Sada sve što ulovimo dolazi sa zapadne strane rijeke”

Dok korporacija British Petrol nastavlja s pokušajima da zaustavi istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu, američka je vlada zabranila ribarenje od istočnog dijela rijeke Mississippi do država Alabame i Floride. Zbog toga trpi ribarska industrija susjedne Louisiane. Gubici se procijenjuju u milijunima dolara.

P&J Oyster Company najstarija je tvrtka koja trguje kamenicama, sa sjedištem u povijesnoj Francuskoj četvrti New Orleansa. Restorane toga grada, kao i veliki dio Sjedinjenih Država, ova kompanija oprskrbljuje kamenicama već 134 godine. Sal Sunseri suvlasnik tvrtke, kaže da dnevno ulove 30 do 35 tisuća kamenica. P&J dio je ribarske industrije Louisiane čiji godišnji prinos iznosi gotovo dvije i pol milijarde dolara, najveće u Sjedinjenim Državama. Iako je sada 50 posto proizvodnje kamenica u ovoj državi zatvoreno, cijene su i dalje stabline.

"Već se osjeća pad u zalihama. Istočna strana rijeke, gdje trenutno ne ribarimo, jedno je od ušća koja su najplodnija kamenicama u svijetu. Zbog toga smo poduzeli mjere opreza i zatvorili ga. Sada sve što ulovimo dolazi sa zapadne strane rijeke” - kaže Sal Sunseri.

On naglašava da je zabrana ribarenja na istočnom dijelu uvedena samo iz opreza. Do sada, kaže, tu nije bilo dokaza kontaminacije od izljeva nafte u Meksičkom zaljevu. Peter Garica, koji je hrvatskog podrijetla, što u ovom kraju nije rijetkost, potpredsjednik je upravnog odbora za promidžbu morskih plodova Louisiane. Osim toga, on je i komercijalni ribar. Peter Garica kaže da će, čak ako istočni rukav rijeke Mississippi bude zatvoren neko vrijeme, ribarska industrija Louisiane preživjeti, jer 70 posto ribe i školjki ove države dolazi sa zapadne strane rijeke. Nedavni pad zaliha je privremen i dogodio se zbog toga što su – iz straha – potrošači počeli kupovati previše plodova mora, kaže Peter Garica: “To stvara krivi dojam na tržištu, kao da svi u ruci drže žmirkajuće žuto svjetlo, upozoravajući – oprez, oprez, oprez – tako da su ljudi počeli kupovati u puno većim količinama nego inače”.

Lokalni plodovi mora specijalitet su restorana Bourbon House u Francuskoj četvrti New Orleansa. Suvlasnik Steve Pettus kaže da nije imao problema s nabavom svježih plodova od njegovih dobavljača. Njegov je glavni zadatak da se pobrine da gosti znaju da je u njegovom restoranu morska hrana svježa i sigurna za konzumaciju. Kaže da svaku kamenicu koju zaprime u restoranu obilježe kako bi bilo vidljivo odakle dolaze. Broj koji označuje lokaciju porijekla školjke napisan je kredom na ploči iza bara, kako bi ga gosti lako uočili.

"Uopće me ne brine kvalitet, jer računam ne samo na regulatorne agencije koje utvrđuju kakvoću vode iz koje dolaze moji plodovi, već i na reputaciju snabdjevača koje ova industrija industriji poznaje duže nego što sam ja živ. Oni su nam vjerni i pouzdani partneri u ovom poslu” - kaže Steve Pettus.

British Petroleum planira zaustaviti odljev nafte na razne načine, a posljednji je s pokusnom kupolom za pokrivanje bušotine. Djelatnici ribarske industrije pomno promatraju tekuće događaje, nadajući se uspjehu.

XS
SM
MD
LG