Linkovi

U dijelu Kalifornije proglašeno vanredno stanje zbog požara


California Wildfires
California Wildfires

U dijelu Kalifornije proglašeno je vanredno stanje jer se požar brzo širi i blizu je Nacionalnog parka Yosemite.

Požar hrastove šume proširio se od 22. jula, a vatrogasci ga ni 24 sata kasnije nisu uspjeli staviti pod kontrolu.

Više od 3.000 ljudi je evakuisano, a deset kuća uništeno.

Prema navodima Kalifornijskog odjela za šumarstvo i zaštitu od požara, vatra je spalila oko 4.815 hektara zemlje, što ovaj požar trenutno čini najvećim aktivnim šumskim požarom u Sjedinjenim Državama.

U okrugu Mariposa proglašeno je vanredno stanje.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je u saopštenju rekao je da su plamen "potaknuli vruće i suho vrijeme, te uslovi suše".

Najveći dio Sjedinjenih Država ovog vikenda vreo je zbog toplotnog talasa. Temperature u okrugu Mariposa su u subotu dostigle 35,5 stepeni Celzijusa, a očekuje se da će ostati na tom nivou sljedećih nekoliko dana.

Nacionalni park Yosemite, koji se nalazi sjeveroistočno od mjesta aktivnog požara, dom je nekih od najvećih i najstarijih stabala sekvoje na svijetu. Ranije ovog mjeseca sekvojama je prijetio još jedan požar, ali su ga vatrogasci uspjeli ugasiti.

Klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg i suhog vremena što može prouzrokovati šumske požare.

Od početka industrijske ere temperatura u svijetu se već podigla na oko 1,1 stepen Celzijusa i nastavit će rasti osim ako vlade država naglo ne prekinu smanjenje emisije stakleničkih plinova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG