Linkovi

Sjedinjene Države nisu osudile izraelsku akciju kojom je spriječena deblokada Gaze


Stvarni cilj pro-palestinskih aktivista nije bio dopremiti humanitarnu pomoć u Gazu, već isprovocirati međunarodni incident, što im je i uspjelo – piše u Wall Street Journalu Max Boot.

Za administraciju predsjednika Obame, reakcija na izraelski napad na plovila koja su pokušala prekinuti blokadu Pojasa Gaze, vrlo je osjetljivo pitanje. Reakcija je zato pomno kalibrirana – piše list Houston Chronicle. Washington je pozvao izraelsku vladu da dopusti veće količine humanitarne pomoći stanovništvu Gaze. Međutim, Bijela kuća nije željela kritizirati niti osuditi savezničku zemlju zbog akcije njezinih komandosa koji su brodove preusmjerili u Izrael, zaplijenili robu a pro-palestinske aktiviste nakratko uhitili, prije deportacije. Državna tajnica Hillary Clinton izrazila je podršku rezoluciji Vijeća sigurnosti koja osuđuje 'sve čine' koji su doveli do smrti devetorice pro-palestinskih aktivista. No, američka strana se nije izjasnila smatra li da je za krvoproliće odgovoran Izrael ili pro-palestinski aktivisti – piše list iz Houstona.

Analitičar Max Boot iz utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose piše u listu Wall Street Journal da je izraelska akcija bila opravdana, vjerojatno i neizbježna. 'Nažalost, ona se pretvorila u taktički i strateški fijasko koji dodatno šteti ionako slabašnoj reputaciji Izraela na svjetskoj sceni' – piše ovaj američki analitičar. Kao što i inače često čini, Izrael šire strateške probleme voli rješavati – vojskom. A to njegovi protivnici znaju i koncentriraju se prvenstveno na medijski, propagandni rat, i zato Izrael u svijetu ima sve manje i manje prijatelja. Naime, u ovom najnovijem primjeru, stvarni cilj pro-palestinskih aktivista nije bio dopremiti humanitarnu pomoć u Gazu, već isprovocirati međunarodni incident, što im je i uspjelo – piše u Wall Street Journalu ovaj američki analitičar.

Demokratske zemlje poput Sjedinjenih Država i Izraela hendikepirane su u srazu s bezočnim neprijateljem koji je spreman žrtvovati vlastite ljude kako bi postigao propagandnu pobjedu. Međutim, treba reći da je Izrael u prošlosti bio mnogo suptilniji i efikasniji u obračunavanju sa svojim neprijateljima – piše u tjedniku Newsweek Christopher Dickey. On navodi brojne primjere izraelskih atentata u inozemstvu kojima je bilo spriječeno da do sličnih pokušaja probijanja blokade uopće dođe. Vlada Benyamina Netanyahua na obavještajnom planu postupa prilično šeprtljavo i s mnogo buke. 'Zato se treba upitati, ako Izrael krene sam u vojnu akciju protiv Irana, tko će biti u većoj opasnosti – neprijatelji Izraela ili njegovi prijatelji?' – upozorava komentator Newsweeka.

XS
SM
MD
LG