Linkovi

Istraživanje: Većina u SAD očekuje pogoršanje odnosa sa američkim suparnicima


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Većina punoljetnih Amerikanaca očekuje da odnosi Sjedinjenih Država sa supraničkim zemljama, budu još više neprijateljski, pokazuje novo istraživanje, što je velika promjena u javnom mnijenju u odnosu na period od prije četiri godine pod predsjednikom Donaldom Trumpom, prenosi agencija AP.

Dvije godine od kako je Bidenova administracija preuzela vlast, 60 odsto Amerikanaca kaže da će se odnosi sa suparnicima pogoršati, što je rast u odnosu na 26 procenata prije četiri godine u istom periodu Trumpove administracije, pokazuju rezultati ankete koju su sproveli Pirson institut i AP- Centar za istraživanje javnih poslova NORC. Samo 21 odsto je navelo da će se odnosi sa saveznicima pogoršati, što je pad u odnosu 46 procenata za vrijeme Trumpa.

Ukupno, 39 procenata očekuje da se pogorša pozicija SAD na međunarodnoj sceni, u poređenju sa 48 odsto građana koji su to očekivali 2018. godine. Na stavove o međunarodnoj poziciji zemlje utiču duboke političke podjele u samoj Americi,

"Ti rezultati veoma jasno pokazuju kako stanačka ostrašćenost utiče na to kako demokrate i republikanci, pozitivno ili negativno, vide američku poziciju u inostranstvu", ocjenjuje Šejla Kohanteb, politička naučnica i izvršna direktorka Globalnog foruma pri Pirson institutu za istraživanje i rješavanje globalnih konflikta, sa sjedištem u Čikagu.

U kontekstu stavova koje građani u SAD izražavaju o američkim aktivnostima u inostranstvu, ključni faktor je "politički blok koji ostaje uz politički blok", kaže Kohanteb.

Prije četiri godine, tri četvrtine demokrata očekivalo je pogoršanje globalnog američkog statusa. Sada, otprilike isti procenat očekuje stabilnost ili poboljšanje u bliskoj budućnosti. U poređenju sa tim, oko 60 odsto republikanaca predviđalo je poboljšanje 2018. godine, a sada isti procenat očekuje da će aktuelna administracija napraviti pogrešne korake.

Međutim, dok Rusija intenzivira napad na Ukrajinu, tenzije u odnosima sa Kinom rastu zbog Tajvana i drugih pitanje, a SAD se suprostavljaju nuklearnim programima Sjeverne Koreje i Irana, sličan procenat republikanaca i demokrata kaže da će se odnosi sa američkim suparnicima pogoršati naredne godine.

Prema anketi, postoji snažna podrška za američku spoljnu politiku kojom se štite žene i manjine širom svijeta - iako mali broj ljudi smatra da Amerika radi dobar posao kada je riječ o zaštiti istih prava na unutrašnjem planu.

Većina punoljetnih Amerikanaca smatra da je sprječavanje diskriminacije protiv žena i manjina širom svijeta važan američki spoljnopolitički cilj i da američka vlada ima značajnu odgovornost da zaštiti prava tih grupa. Takođe, 78 odsto građana vjeruje da bi SAD trebalo da uskrate finansijsku podršku zemljama koje ne štite prava žena i manjinskih grupa.

Međutim, samo 20 procenata smatra da je Amerika lider u svijetu po zaštiti prava žena i rasnih, etničkih i vjerskih manjina ili pripadnika LGBTQ. Mnogi misle da su SAD među nekoliko zemalja koje to dobro rade, ali oko trećine kaže da druge države to rade bolje.

"Američka politika nije usmjerena na zaštitu prava svojih građana u istoj mjeri u kojoj Amerikanci vjeruju da bi to trebalo da radimo u stranim zemljama", ističe Kohanteb iz Pirson Instituta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG